Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opties voor ammoniakreductie in stallen voor biologische varkens

De schattingen van de ammoniakemissie uit huidige biologische stallen laten zien dat deze voor vleesvarkens en dragende zeugen iets hoger liggen dan de referentiewaarden voor reguliere stallen, terwijl deze voor biggen en kraamzeugen lager liggen. Om de ammoniakemissie te reduceren is het in de eerste plaats van belang dat hokbevuiling zoveel mogelijk wordt voorkomen, zo meldt de WUR.

Door daarnaast nog aanvullende maatregelen te nemen kan de ammoniakemissie met ca. 20 – 55% worden gereduceerd. De extra kosten voor ammoniakemissiearme biologische stallen lijken bij nieuwbouw voor systemen die een reductie geven tot ca. 40% mee te vallen. Bij de varianten die een reductie geven van meer dan 40% zijn de kosten meer, tot zelfs sterk, verhoogd.

Onderzoeksopzet
De biologische varkenshouderij wil samen met de rijksoverheid komen tot een inspanning om de ammoniakemissie te beperken. De vraag daarbij is wat de (technische) mogelijkheden zijn.

De activiteiten in dit project bestonden uit een combinatie van een deskstudie, praktijkmetingen en modelberekeningen. Door de werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de overheden, de (bio-)sector, het advies en het onderzoek, zijn verschillende opties geïnventariseerd om de ammoniakemissie op biologische varkensbedrijven te verminderen.

Vervolgens is een overzicht samengesteld met perspectiefvolle maatregelen die toepasbaar zijn in biologische varkensstallen (met uitloop). Hierbij is het van belang dat deze maatregelen goed worden gedefinieerd en dat de reductiepercentages zoveel mogelijk zijn onderbouwd. Om reductiepercentages te kunnen schatten is het verder belangrijk om de huidige referentiesituatie vast te stellen.

Ook zijn in gesprek met biologische varkenshouders daarnaast nog een aantal aanvullende vragen naar voren gekomen die ook in het rapport zijn beantwoord.

De reducerende principes
De volgende ammoniak reducerende principes bieden perspectief voor toepassing in de biologische varkenshouderij:

  • Verdunning van mest met water in zogenaamde waterkanalen
  • Verwijdering van mest met schuif of band
  • Verkleining emitterend kelderoppervlak.
  • Rondloopstal met zeugenvoerstation en strobed

Het onderzoek geeft naast een overzicht van reductie opties ook schattingen van de ammoniakemissies uit huidige biologische stallen en van ammoniak-reducerende systemen.

Bron: WUR

Publicatiedatum: