Europese Commissie gaat hergebruik en recycling van verpakkingen stimuleren

De Europese Commissie heeft woensdag 30 november voorstellen gedaan voor regels met als doel de hoeveelheid verpakkingsafval terug te dringen. Het hoofddoel is om tegen 2040 per lidstaat per hoofd van de bevolking het verpakkingsafval met 15% te verminderen ten opzichte van 2018. Dit zal gebeuren door het bevorderen van hergebruik en recycling. 

Bedrijven worden verplicht een bepaald percentage van hun producten aan de consument aan te bieden in herbruikbare of navulbare verpakkingen. Er zal ook enige standaardisering van verpakkingsformaten en duidelijke etikettering van herbruikbare verpakkingen plaatsvinden. Bepaalde vormen van verpakking worden verboden, zoals wegwerpverpakkingen voor levensmiddelen en dranken bij consumptie in restaurants en cafés en verpakkingen voor eenmalig gebruik voor fruit en groenten. 

Veel maatregelen zijn erop gericht verpakkingen tegen 2030 volledig recycleerbaar te maken. Dit wil de Europese Commissie onder meer realiseren via ontwerpcriteria voor verpakkingen en het invoeren van statiegeldsystemen voor plastic flessen en aluminium blikjes. Daarnaast moet duidelijker zijn welke soorten verpakkingen composteerbaar zijn, zodat de consument deze bij het groenafval kan gooien.

Ook komen er verplichte percentages gerecycleerd materiaal in nieuwe kunststofverpakkingen. Op elk verpakkingsonderdeel wordt een etiket aangebracht waarop wordt aangegeven waaruit de verpakking is vervaardigd en in welke afvalstroom deze moet eindigen.

Het voorstel betreffende verpakking en verpakkingsafval zal nu door het Europees Parlement en de Europese Raad worden behandeld volgens de gewone wetgevingsprocedure.

Klik hier voor meer informatie. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven