Eko-Holland koppelt per 1 januari de biodynamische melkprijs aan de bio-melkprijs

Tholen - Met ingang van januari zal de biodynamische melkprijs gekoppeld worden aan de biologische melkprijs van Eko-Holland. "De BD-melkveehouders krijgen vanaf dan de bio-melkprijs en 5 cent daar bovenop per kilogram", meldt voorzitter René Cruijsen, die aangeeft dat deze koppeling gebeurt op verzoek van de 11 BD-melkveehouders die aan Eko-Holland leveren.

De melkprijzen zijn de afgelopen periode enorm gestegen. Zo bedroeg de biologische melkprijs in december 2021 nog 53,00 euro per kilogram melk en bedraagt hij deze maand 67,00 euro (+50 eurocent ten opzichte van november). Voor BD-melk kreeg de boer in december vorig jaar 57,60 euro per kilogram melk en momenteel 65,20 euro.

René: "De BD-boeren hebben de afgelopen vijf jaar een vaste prijs gekregen. Dat wilden zowel de boeren als onze afnemer Weerribben Zuivel graag. Van tevoren wisten we natuurlijk niet dat er zulke gekke dingen met de melkprijzen gingen gebeuren en dat de prijzen zo gigantisch gingen stijgen. We hebben dat dit jaar met een cent of 5/6 kunnen compenseren, maar nu hebben ze de knoop doorgehakt en besloten dat ze gekoppeld willen worden aan de Eko-Holland melkprijs. Daar zit natuurlijk wel een risico aan, want die prijs kan ook weer gaan zakken en dan pakt deze aanpassing minder gunstig uit. In de huidige tijd kan ik echter niks voorspellen."

Foto rechts: BD-melkveehouder Jeroen Konijn.

René vertelt dat er in januari weer 6 leden bij zullen komen. "Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling." De coöperatie staat op 18 en 19 januari op de Biobeurs tijdens de Biokennisweek. "Hier kijken we weer erg naar uit. Ik ben benieuwd hoe de sfeer zal zijn. De consument lijkt nu toch te gaan bezuinigen op gezond eten. Dus ik vraag me af hoe we het voor elkaar kunnen krijgen om de consument te overtuigen van het belang van gezonde voedingskeuzes. Consumenten zijn altijd gewend geweest om van 8% van hun inkopen voedsel te kunnen kopen, nu zijn ze eigenlijk gedwongen om hun uitgavenpatroon aan te passen."

Voor meer informatie:
René Cruijsen
Eko-Holland
06 29537144
rcruijsen@eko-holland.nl  
www.eko-holland.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven