Bioland geeft insecten een politieke stem

Bioland lanceert de grootste campagne sinds de oprichting van de vereniging: de oprichting van een insectenlobby om insecten voor het eerst een politieke stem te geven. Dit maakten ze vorige week tijdens een persconferentie in Berlijn bekend.

"We moeten praten over insecten"
"De kleinste wezens bewegen grote dingen in de landbouw. Zij bestuiven het merendeel van onze gewassen en zorgen voor gezonde ecosystemen. En toch worden insecten in Duitsland ernstig bedreigd door de gevolgen van de intensieve landbouw. We hebben de insectenlobby opgericht om ze te beschermen. Het is geen elitaire groep, maar heeft een brede basis om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Voor een landbouw die de biodiversiteit versterkt en het ecosysteem in stand houdt", zo meldt Bioland op de eigen website.

Insecten zijn betrokken bij de productie van voedsel ter waarde van meer dan 153 miljard euro per jaar wereldwijd. Ze bestuiven meer dan driekwart van onze gewassen. "Kortom: insecten zijn relevant voor het ecosysteem. In delen van Duitsland is momenteel sprake van een fatale achteruitgang van deze soort - tot 75 procent van de biomassa van de insecten is verdwenen. Het is hoog tijd om de kwestie op grotere schaal aan te kaarten. Namens alle 11.200.000.000.000.000 kruipende, kruipende en vliegende arbeiders in het land!"

Persconferentie
Op 23 november begon de insectenlobby met een persconferentie in Berlijn. Met Renate Künast, Dr. Reinhard Witt, Jan Plagge, Louisa Dellert, Marie von den Benken en vele andere gasten uit de biologische landbouw, politiek en journalistiek. De persconferentie spitste zich toe op 10 eisen van de insectenlobby. Deze gaan specifiek over hoe ze in Duitsland met en niet tegen biodiversiteit kunnen werken.

De eisen
De eisen van Bioland zijn gebaseerd op hun jarenlange ervaring in de biologische landbouw, die insecten en biodiversiteit versterkt. Bovendien zijn er veel studies die de eisen ondersteunen. Hier volgen de belangrijkste zeven feiten uit recente studies over landbouw en insecten:

  1. Insecten produceren wereldwijd voor minstens 153 miljard euro aan voedsel.
  2. Driekwart van onze gewassen zijn afhankelijk van insectenbestuiving.
  3. Door intensief landgebruik en overbemesting met synthetische stikstofmeststoffen zijn insecten nu sterk bedreigd.
  4. De biomassa van vliegende insecten in Duitsland is met 75% afgenomen. Meer dan een kwart van de insecten in Duitsland zijn bedreigd.
  5. De grootste verliezen aan insecten in onze streken worden aangetroffen in door de landbouw gebruikte gebieden zoals akkers en grasland.
  6. Biologische landbouwers die geen synthetische chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, hebben insecten nodig als nuttige organismen.
  7. Insecten zijn een belangrijke voedselbron voor vogels, reptielen, amfibieën en zoogdieren. Zij zorgen voor een intacte cyclus van de natuur.

Klik hier voor meer informatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven