Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energieneutrale fietsenstalling in Maastricht geopend

ProRail werkt samen met de NS, Arriva en de gemeente Maastricht aan een stationsomgeving die klaar is voor de toekomst. Zo heeft ProRail in de afgelopen maanden de fietsenstalling aan de Meerssenerweg omgebouwd tot een energieneutrale stalling. Er wordt net zoveel energie verbruikt als dat er wordt opgewekt. Donderdag 24 november heeft wethouder John Aarts samen met Dimitri Kruik, regiodirecteur van Prorail, de fietsenstalling geopend.

Foto's: Gemeente Maastricht. 

Energieneutraal én betere service
Tijdens de ombouw van de fietsenstalling heeft ProRail op de overkapping zonnepanelen aangebracht die digitale wegwijsborden van stroom voorzien. Fietsers zien op de borden al op afstand waar nog stallingsruimte vrij is. Sensoren in de fietsrekken registreren hoe lang een fiets gestald staat. Fietsen die langer dan 14 dagen in de stalling staan worden direct verwijderd en naar het fietsdepot van de gemeente Maastricht aan de Gerardusweg gebracht. Want het is niet de bedoeling dat fietsen hier voor langere tijd geparkeerd worden. Wethouder Aarts: "Ik ben blij dat deze innovatieve fietsenstalling energieneutraal is en dat de service voor de fietser verbetert, omdat borden aangeven waar in de stalling nog ruimte is. Door te registreren hoe lang de fiets er staat kunnen we ook weesfietsen herkennen en verwijderen."

De 1e
Voor ProRail is de fietsenstalling aan de Meerssenerweg een landelijke primeur. Nergens anders in Nederland nog is een fietsenstalling in de buitenlucht voorzien van dezelfde technische snufjes als in Maastricht. Het komende jaar is daarom een pilotjaar: werken de digitale wegwijsborden en sensoren zoals bedacht? Het doel is om in elke stalling buiten bij de Nederlandse stations dezelfde technische snufjes toe te passen.

Bron: Gemeente Maastricht

Publicatiedatum: