In de afgelopen decennia is Chili een exporteur geworden van een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen die vandaag de dag meer dan 170 markten bereiken. Ze voldoen aan veeleisende teelt-, verwerkings- en kwaliteitsnormen, mede dankzij een sterke samenwerking tussen openbare instellingen en het bedrijfsleven. Chili is een betrouwbare en duurzame leverancier van voedingsproducten. Het respect voor traditie is er groot en duizenden mensen zijn tewerkgesteld in de verschillende productiefasen, waarin de zorg voor de omgeving steeds centraal staat.
Chili is momenteel de grootste fruitexporteur op het zuidelijk halfrond. Kersen en pruimen verdienen hier een speciale vermelding. Maar het fruitassortiment voor de export is ruim, en ook blauwe bessen nemen een vooraanstaande plaats in. De commerciële teelt van dit fruit nam halverwege de jaren tachtig in Chili een aanvang. In de jaren negentig werd de teelt geleidelijk uitgebreid met een groot aantal rassen die aangepast waren aan de geografische omstandigheden van het zuiden en het centrum van het land.
Met een lengte van meer dan 4.000 kilometer biedt Chili uiteraard een breed scala aan teeltomstandigheden die gunstig zijn voor dit gewas. Volgens analyses van experts is het blauwe bessenareaal in tien jaar tijd met 4.000 hectare toegenomen (+30%) en de export met 23%. In 2020/21 werd 117.000 ton naar de buitenlandse markten verzonden.
Chili is ondertussen een van de grootste exporteurs van blauwe bessen ter wereld. Het seizoen 2020/21 was daarin een topjaar, met alweer een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar (+6%). De vooruitgang die de sector boekt is ongetwijfeld ook te danken aan rassenvernieuwing en innoverende preharvest- en postharvest-technologieën.
Ook de wereldwijde markt voor blauwe bessen groeit in hoog tempo. De belangrijkste teeltlanden zoeken naar manieren om hun aanbod te vergroten en te verbeteren, terwijl ook de bestemmingsmarkten hun consumptie uitbreiden en verfijnen. Dit geeft de Rabobank aan in een rapport over mondiale trends voor dit fruit, waarin ze productiestijgingen in Peru en Mexico voorziet. De bank raamt dat de wereldwijde export van blauwe bessen in 2025/26 de 1 miljoen ton zou kunnen overschrijden, ruim boven de bijna 750.000 ton van 2021/22.
"Volgens de analyse-eenheid van de Nederlandse financiële instelling zou de consumptie per hoofd van de bevolking in de VS in 2027 kunnen stijgen naar ruim 1,5 kg per jaar, terwijl de EU-27 en China in dat jaar een cumulatieve groei van respectievelijk ongeveer 100% en 200% zouden kunnen laten optekenen, vergeleken met het niveau van 2021."
Chili exporteert zijn blauwe bessen van november tot begin april. Ramingen voor het huidige exportseizoen wijzen op een gelijkaardig niveau als in 2021/22. Chileense telers blijven ondertussen hun rassen verbeteren, met nog meer nadruk op smaak en zoetheid. Daardoor kunnen enkele van de al langer bestaande rassen nu bestemd worden voor diepgevroren fruit en ander industrieel gebruik.
Belang van biologische blauwe bessen
Voor Chili is het biologische product een drijvende kracht geweest achter de stijging van de export van dit fruit, met zendingen naar voornamelijk de Verenigde Staten en Europa. De biologische teelt van dit gewas neemt ongeveer 17% van het totale areaal (14.000 ha) in.
Europa is de op een na belangrijkste markt voor Chileense biologische blauwe bessen, met een aandeel van 20% in 2020/21. Er werd toen 4.100 ton verladen, 600 ton of 17% meer dan in 2019/20. Dit was onder meer mogelijk dankzij de gelijkwaardigheids-overeenkomst tussen Chili en de EU over de normen voor de certificering van biologische producten. De verse blauwe bessen worden er momenteel afgezet in onder meer Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk.
Op grond van de Associatieovereenkomst tussen Chili en de Europese Unie komen Chileense blauwe bessen tariefvrij op de EU-markt en behoeven ze vanuit fytosanitair oogpunt alleen de overeengekomen inspectie.
Voor meer informatie:
ProChile
Marcelo Villagrán
Tel: +31 70 364 5252
[email protected]