Drie nieuwe biologische groentenrassen op de markt

Dit najaar brengt zaadbedrijf De Bolster drie nieuwe groenterassen op de markt: cherrytomaat ‘Bronzy’, snacktomaat ‘Ormato’ en snack-komkommer ‘Kaikura F1’. Alle drie zijn ze inmiddels uitgebreid beproefd door verschillende biologische telers, waaronder Martin Carnas van Biologisch Glastuinbouwbedrijf Carnas.

Voordat De Bolster nieuwe rassen introduceert, worden ze uitgebreid getest bij verschillende biologische telers. Martin Carnas van Biologisch Glastuinbouwbedrijf Carnas uit het Noord-Hollandse Waarland werkt daar graag aan mee. “Voor de toekomst van de biologische teelt is het heel belangrijk dat telers en zaadbedrijven met elkaar samenwerken.”

Carnas richt zich op de kleinschalige teelt van biologische groenten en produceert zo’n 25 verschillende gewassen onder glas. “We telen vooral groenten die een ander te veel werk vindt, zoals radijs, raapstelen, aparte soorten tomaten, winterpostelein en handgeplukte bonen.”

Hij staat dan ook zeker open voor de nieuwe rassen die De Bolster het komende teeltseizoen introduceert, en is erg te spreken over de teelt, smaak en opbrengst van deze producten.

Cherrytomaat ‘Bronzy’: smaakt naar meer
Het bijzondere van ‘Bronzy’ zijn de bruine tomaatjes (15 tot 20 gram), die zowel los als aan de tros kunnen worden geoogst. Het zaadvaste ras komt vroeg in productie, is intermediair resistent tegen echte meeldauw en zowel buiten als in de kas te telen. “Dit ras heeft een onwijs goede opbrengst”, geeft Carnas aan. “Mensen vinden een bruin tomaatje eerst een beetje raar. Ze denken dan toch dat ‘ie niet goed is. Maar als ze ‘Bronzy’ eenmaal geproefd hebben, willen ze er alleen maar meer van!”

Snacktomaat ‘Ormato’: mooie, constante opbrengst
‘Ormato’ is een ras met zoete, oranje vruchten (12 tot 18 gram). De snacktomaat groeit snel en kan zowel buiten als onder glas worden geteeld. Volgens Carnas heeft deze sterke plant een open structuur, dikke stelen en mooi blad. Daarnaast breken de dieven makkelijk af, wat veel werk scheelt en de kans op ziekten verkleint. “Bovendien is het ras erg productief, met een hele constante opbrengst. En dat is heel prettig voor de gemengde tomatenbakjes die ik maak.”

Snack-komkommer ‘Kaikura F1’: geliefd bij kinderen
‘Kaikura F1’ geeft knapperige komkommers met een zoete smaak. Het ras produceert drie tot vijf vruchten (5 tot 8 cm) per oksel, en kan het hele seizoen door worden geproduceerd. Het gewas heeft gedurende 2 maanden een zeer hoge productie en kan daarna het beste vervangen worden voor een tweede teeltronde. “Ik heb nog nooit kleine komkommers geteeld, maar ben positief verrast over de grote oogst”, vertelt Carnas. De zoete snackkomkommer is ook erg geliefd bij kinderen. “Er komt regelmatig een vrouw naar onze groentekraam, speciaal voor deze snackkomkommer. Haar kinderen vragen er steeds om. Dat vind ik echt top!”De drie nieuwe biologische rassen zijn nu beschikbaar. 

Voor meer informatie:
Verena ’t Hooft
De Bolster biologische zaden
Oude Oenerweg 13
8161 PL Epe
+31 (0)578 621 433
info@bolster.nl 
www.bolster.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven