Anthony de la Taste, Les Domaines de La Taste

"We willen de biologische avocadoteelt op Corsica nieuw leven inblazen"

Na in 2007 om te zijn geschakeld naar een 100% biologische teelt heeft het in citrus gespecialiseerde bedrijf Les Domaines de la Taste (110 ha in Pianiccia), dat op dit moment door de drie broers Anthony, Yoann en Loïc wordt geleid, besloten te investeren in de teelt van avocado's. Gedreven door een verlangen naar dynamiek en innovatie willen de broers de Corsicaanse avocadotelers samenbrengen en "een echte avocadosector creëren".


© Les Domaines de la Taste 

"In 2016, nog altijd met het idee om het aanbod voor onze klanten te diversifiëren en uit te breiden, besloten we avocado's op Corsica te gaan telen", zegt Anthony. De avocado werd in de vorige eeuw op Île de Beauté geteeld, maar verdween bijna 30 jaar geleden van het eiland, "waarschijnlijk als gevolg van teelttechnieken en de rassen die niet aan het klimaat waren aangepast".

"We zijn naar Spanje gegaan om verschillende boomgaarden en kwekerijen te bezoeken en legden de diverse eigenaren uit met welke beperkingen en problemen we wat de teelt van avocado's betreft waren geconfronteerd. Het bleek dat zij rassen hadden ontwikkeld met onderstammen die beter zijn bestand tegen de verschillende schimmels die destijds de Corsicaanse avocado's hadden gedecimeerd."

Met het oog op diversificatie hebben de broers momenteel mango, passiefruit en lychee getest / © Les Domaines de la Taste

Corsicaanse avocadosector: "een sector met toekomst"
"In het eerste jaar realiseerden we ons dat de avocadobomen zich goed hadden aangepast," vervolgt Anthony. Met deze resultaten kwamen de drie broers op het idee om de avocadoteelt nieuw leven in te blazen, opnieuw een Corsicaanse avocadomarkt te creëren en besloten ze een vereniging op te richten om de telers samen te kunnen brengen. Er zijn nu zes telers die dankzij die vereniging begeleiding krijgen bij het teeltproces, op het gebied van de techniek en de benodigde logistiek voor de aankoop van planten. "We voeren ook analyses uit, dus er is echt toezicht in het veld."

De afzet van de avocado's vindt ook plaats onder het merk Domaines de la Taste. "Het is de bedoeling een avocado van zeer hoge kwaliteit aan te gaan bieden en dus zijn we bij het selecteren van de telers vrij streng. Alleen zo heeft de Corsicaanse avocado en de avocadosector toekomst."


© Les Domaines de la Taste 

Hoewel de avocadoteelt vaak wordt bekritiseerd vanwege het hoge waterverbruik die ermee is gemoeid, biedt het Corsicaanse klimaat vele voordelen. "Omdat ze uit gebieden komen waar het niet regent, verbruiken importavocado's doorgaans veel water. Daarom worden de boomgaarden in die gebieden met drinkwater beregend. Op Corsica regent het wel en hebben we de beschikking over waterreserves." Voor consumenten zijn dit belangrijke ethische criteria. "Corsicaanse avocado's worden verder ook niet per boot of vliegtuig vervoerd en worden bovendien op milieuvriendelijke wijze geteeld."


Een assortiment dat een aanwezigheid op de markt mogelijk maakt van oktober, met clementines, tot juni met grapefruit / © Les Domaines de la Taste 

Les Domaines de la Taste, een echt familiebedrijf
In 1960 kocht de eerste generatie van Les Domaines de la Taste een stuk grond om een wijngaard op te kunnen creëren en zelf clementines te kunnen telen. 20 jaar later, in de jaren tachtig, diversifieerde het bedrijf naar kaki's, kiwi's en tot slot naar grapefruit in de jaren negentig. In 2007 nam de vader van de drie broers de leiding van Les Domaines de la Taste op zich en stapte hij over van biologische tuinbouw naar biologische boomteelt en dan met name citrus. De zonen, Anthony, Yoann en Loïc, hebben zich in 2012 bij het bedrijf gevoegd. Op dit moment is Les Domaines de la Taste verantwoordelijk voor een opbrengst van 1500 ton clementines, 800 ton grapefruit, 200 ton sinaasappelen (1000 ton in 6 jaar tijd), citroenen (600 ton in 6 jaar tijd) en de meest recente toevoeging, avocado's. Zoals gezegd wordt al het fruit biologisch geteeld.

1000 ton avocado's in 7 jaar
Les Domaines de la Taste is in 2016 met het telen van avocado's begonnen en heeft inmiddels 25 hectare beplant. In 2021 werden de eerste 40 ton avocado's geleverd. In drie jaar tijd zal dit aantal oplopen tot 400 ton en in 7 jaar tijd tot 1000 ton in totaal. "Het teeltproces begint nu echt lekker te lopen en we zijn blij dat we eindelijk de vruchten plukken van het werk dat we 6 jaar geleden zijn begonnen." De avocado's van Les Domaines de la Taste worden door heel Frankrijk verspreid.

Voor meer informatie:
Anthony de la Taste
Les Domaines de la Taste
Pianiccia
20270 Tallone, Frankrijk
Tel. : +33 4 95 56 37 69
Tel. : +33 6 26 11 56 86
anthony.delataste@gmail.com  
domainesdelataste.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven