Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frauduleuze etikettering 'bio' kippenvlees: betrokken bedrijven verwerpen beschuldigingen

Twee pluimveeslachterijen uit Beieren en Baden-Württemberg worden ervan verdacht jarenlang kippenvlees ten onrechte als 'biologisch' vlees te hebben verkocht. Het Openbaar Ministerie in Landshut heeft daarom bij een grote inval in de twee deelstaten en in Hessen, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen documenten in beslag genomen.

De twee bedrijven verwierpen de beschuldigingen "volledig en nadrukkelijk". De kwaliteit van de producten is gecertificeerd en wordt voortdurend gecontroleerd. "De kwaliteit van onze producten is gegarandeerd. Vooral tegen deze achtergrond zullen wij er alles aan doen om samen met het Openbaar Ministerie de beschuldigingen tijdig en volledig te onderzoeken en uit de wereld te helpen", aldus de verklaring.

Zes personen, vier mannen en twee vrouwen, worden onderzocht op verdenking van commerciële fraude en overtredingen van de levensmiddelenwetgeving, zei Alexander Ecker, woordvoerder van het Openbaar Ministerie van Landshut, donderdag. Het betreft de personen die verantwoordelijk zijn voor de bedrijven. De twee bedrijven zouden zakelijke banden met elkaar hebben. Een daarvan bevindt zich in het Neder-Beierse district Rottal-Inn. De onderzoekers gaven geen concrete informatie over de locatie van het tweede bedrijf.

Het Openbaar Ministerie ontving medio dit jaar een anonieme klacht en startte een onderzoek. Het vermoeden bestaat dat de beklaagden sinds begin 2018 conventioneel kippenvlees en met name kip opnieuw hebben bestempeld als "Geprüfte Qualität Bayern-, Bio-, und Naturland-Ware" om met de kwaliteitskeurmerken hogere prijzen te behalen. "Ook bestaat het vermoeden dat ontdooide kippen ten onrechte als verse producten werden geëtiketteerd", verklaarde hoofdofficier van justitie Ecker.

Naast de twee slachthuizen werden woensdag ook kamers van zakenpartners doorzocht; in totaal werden 150 task forces ingezet op 24 locaties. Met name werden boekhoudkundige documenten en leveringsbonnen in beslag genomen. De evaluatie zal nu enige tijd in beslag nemen, zei Ecker. In het politiebureau van Passau is een onderzoeksgroep opgericht.

Bron: PNP.de

Publicatiedatum: