Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het nut en gebruik van bloemenranden

In overdekte sierteelten wordt al vele jaren gebruik gemaakt van nuttigen om belangrijke plagen zoals spintmijten, bladluizen en trips onder controle te houden. In buitenteelten is het minder evident om nuttigen toe te passen door het sterker wisselend klimaat, alsook de mogelijkheid die de nuttigen hebben om weg te vliegen naar andere planten. Daarom is het aangeraden om ervoor te zorgen dat de nuttigen die uitgezet worden, alsook deze die van nature voorkomen, zo goed mogelijk in de teelt blijven of naar de teelt komen om daar de plagen onder controle te houden.

Een bloemenrand kan hierin een belangrijke rol spelen. Er bestaan aangepaste bloemenmengsels die specifiek de nuttige insecten, die belangrijke plagen kunnen beheersen, ondersteunen in hun populatieopbouw. Veelal zijn het de larven van deze nuttigen die de plagen opeten. De adulten kunnen vliegen en overleven dan op pollen en nectar, die ze in de bloemenrand kunnen vinden. Op plekken waar plagen aanwezig zijn in de teelt leggen ze eitjes, zodat de ontluikende larven in de buurt van voedsel zijn. Dit zijn dan de plagen die ongewenst zijn in de teelt.

Momenteel wordt op het PCS onderzoek gedaan naar het nut en gebruik van bloemenranden ter bevordering van nuttigen en ter beheersing van bladluizen in containerteelten. Dit onderzoek gebeurt in het kader van het demonstratieproject ‘IPM in de sierteelt: Future Proof’ en het VLAIO LA-traject ‘Innovatieve ziekte- en plaagbeheersing in de openlucht sierteelt’.

Lees hier verder op CCBT

Publicatiedatum: