Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jan Plagge, Bioland: "Gentechniekvrije landbouw in Europa in gevaar"

Vandaag vindt er in het Europees Parlement een discussie plaats over het geplande wetsontwerp van de Europese Commissie over nieuwe gentechnologie. Bioland-voorzitter Jan Plagge waarschuwt naar aanleiding hiervan voor de consequenties van een deregulering.

Medio 2023 moet er in de EU een besluit worden genomen over de toekomst van groene gentechnologie. De Europese Commissie bespreekt momenteel voorstellen voor verregaande uitzonderingen bij het gebruik van zogenaamde nieuwe gentechnieken (NGT's) zoals CRISPR/Cas. Deze uitzonderingen zouden betekenen dat nieuwe gentechnieken in de toekomst niet meer of minder streng gereguleerd zouden worden dan tot nu toe het geval was bij agrarische gentechnologie. Risicobeoordeling en etiketteringsvoorschriften zouden niet langer gewaarborgd zijn; keuzevrijheid voor gentechniekvrije teelt in de EU zou daardoor niet meer mogelijk zijn.

Tot nu toe gold in Europa het voorzorgsbeginsel: genetisch gemodificeerde rassen worden pas dan toegelaten als bijvoorbeeld negatieve effecten op het milieu en de natuur kunnen worden uitgesloten. "Het risico van een genoombewerking moet altijd per geval worden nagegaan”, zegt Bioland-voorzitter Jan Plagge. “Met CRISPR/Cas en co kan de stofwisseling van planten nog ingrijpender veranderd worden dan bij de zogenaamde oude gentechnologie, die overigens vrijwel uitsluitend planten heeft opgeleverd die resistent zijn tegen gewasbeschermingsmiddelen. Tegenwoordig weten we: door hier geen gebruik van te maken hebben we in Europa niets gemist, integendeel zelfs, benadrukt Jan.

"Voor ons Bioland-bedrijven gaat het erom de risico's voor onze ecosystemen ook op de middellange en lange termijn te vermijden. Bovendien willen we de keuzevrijheid van de consument waarborgen. Zij moeten zelf kunnen beslissen of ze genetisch gemodificeerd voedsel kopen of niet. Deze vrijheid kan echter alleen bestaan als er ook voor nieuwe gentechnologie een volledige etiketteringsplicht geldt", aldus de Bioland-voorzitter.

Al 400.000 handtekeningen tegen deregulering
Naast de voorzitter van Bioland hebben momenteel nog minstens 400.000 andere EU-burgers er problemen mee dat nieuwe gentechnieken uitgesloten zouden kunnen worden van de tot nu toe strenge EU-wetgeving op het gebied van gentechnologie. Zoveel mensen hebben inmiddels namelijk al een petitie ondertekend, die nog tot en met 20 november ondertekend kan worden. Met goede reden, want de door de Europese Commissie geschetste scenario's voor de nieuwe regulering stellen niet alleen het voorzorgsbeginsel ter discussie, er zou zelfs een 'duurzaamheidslabel' voor planten met nieuwe gentechnologie kunnen komen, wat zou leiden tot een soort 'greenwashing' van deze technologieën.

"Maar alleen holistische en biologische landbouwsystemen zouden een goed antwoord op systemische problemen zoals de klimaatverandering zijn", aldus Jan. "En biologische landbouw is het geschikte landbouwsysteem voor de toekomst, omdat het zoveel problemen tegelijk aanpakt. De Europese Commissie staat juist op het punt om een enorm conflict van doelstellingen te creëren in haar farm-to-fork strategie. Ze wil de gentechniekvrije biologische landbouw met 25 procent uitbreiden tegen 2030, wat goed en juist is. Maar ze wil tegelijkertijd met nieuwe gentechniekregulatie de basis voor gentechniekvrije landbouw in de EU afschaffen. Dat is een doodlopende weg en past helemaal niet in de holistische benadering van de Europese Green Deal."

Op donderdag 17 november debatteert het Europese Parlement in het kader van een gezamenlijke bijeenkomst van Save Our Seeds, IFOAM Organics Europe en the Greens/EFA, over het voorstel van de Europese Commissie inzake nieuwe gentechnieken. Deze bijeenkomst is toegankelijk voor het publiek en kan online gevolgd worden. Alle informatie is te vinden op deze pagina. 

En klik hier voor de petitie.

Voor meer informatie: www.bioland.de 

Publicatiedatum: