Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Echte prijzen' staan centraal tijdens BIOFACH-congres 2023

Het thema van het komende BIOFACH-congres (14 tot en met 17 februari 2023) is 'Biologisch. Voedselsoevereiniteit. Echte prijzen'. Na de eenmalige zomereditie van BIOFACH en VIVANESS in juli 2022, zal in februari 2023 de internationale gemeenschap van biologische levensmiddelen en natuurlijke en biologische cosmetica opnieuw persoonlijk bijeenkomen om het jaar af te trappen in het beurscomplex van Neurenberg. Het BIOFACH-congres zal zich concentreren op twee kernvragen: Hoe dragen biologische producten bij aan voedselzekerheid en soevereiniteit, en hoe maken 'echte prijzen' - prijzen waarin alle ecologische kosten verwerkt zijn - de weg vrij voor de noodzakelijke transformatie van de voedings- en levensmiddelenindustrie?

Tina Andres, voorzitster van BÖLW: "Om de bijdrage van biologische producten aan duurzaamheid verder uit te breiden, en daarmee de transformatie van de levensmiddelenindustrie als geheel te doen slagen, moet er eindelijk een einde komen aan het falen van de markt bij het gebruik van ecologische hulpbronnen. Alleen 'echte prijzen' zullen het mogelijk maken zaken te doen binnen de grenzen die onze planeet kan dragen, wat zal leiden tot het succes van een voedsel- en landbouwindustrie die echt geschikt is om onze kleinkinderen te dienen. Internationale organisaties en overheden moeten het potentieel van de biologische landbouw optimaal benutten."

Daar voegt ze aan toe: "Bij de huidige prijsstelling voor levensmiddelen wordt het beginsel 'de vervuiler betaalt' op zijn kop gezet, waardoor milieuschadelijke producten 'goedkoper' lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Biologische levensmiddelen die een eerlijkere kostprijs presenteren zijn dus in het nadeel. Wat betekent dat je tot nu toe winst kunt maken door conventioneel zaken te doen - ook al ondermijnt het de fundamenten van het leven voor komende generaties. Het grote marktfalen in voedsel moet worden verholpen met nieuwe systemen van berekeningen, belastingen en ondersteuning. Op het congres willen we bespreken hoe dat geraliseerd kan worden."

Marco Schlüter, uitvoerend directeur van IFOAM Organics International: "Biologische praktijken hebben aangetoond duidelijk in staat te zijn oplossingen te bieden en een veilige, soevereine voedselvoorziening te garanderen, omdat deze duurzame manier van zakendoen de autonomie van de landbouwers versterkt en toegevoegde waarde genereert op regionale basis. De bijdragen van het biologische systeem aan de versterking van een veilige, soevereine voedselvoorziening in elke regio van de wereld zullen ook worden besproken op het BIOFACH-congres van 2023 in het licht van de huidige crises."

Soeverein en veilig
De stijgende prijzen van energie en voedsel laten volgens de organisatoren van het BIOFACH-congres zien hoe fataal het is om afhankelijk te zijn van meststoffen op basis van fossiele brandstoffen. "De vleesproductie op het noordelijk halfrond is niet afgestemd op de beschikbare graasruimte en draagt ook bij tot de toename van de honger in het zuiden. Daarom moeten we beginnen met het houden van vee op basis van de beschikbare ruimte. Het planten van koffie of cacao in agroforestrysystemen laat zien hoeveel mogelijkheden biologische technieken bieden om het klimaat actief te beschermen. Bovendien bewijzen te lange leveringsketens, en dus bijzonder kwetsbaar voor verstoring in tijden van crisis, hoe belangrijk stabiele, regionale waardeketens zijn."

Echte prijzen kunnen marktfalen verhelpen en transformatie vergemakkelijken
Negentig miljard euro - zoveel schade veroorzaakt de landbouw in Duitsland volgens de organisatoren aan het algemeen belang dat niet in de voedselprijs tot uitdrukking komt. Dat blijkt uit een studie van de Boston Consulting Group (BCG) en het eindverslag van de commissie voor de toekomst van de landbouw (ZKL) van het Duitse ministerie van Voedselvoorziening en Landbouw (BMEL). "De kosten bedragen een veelvoud van de toegevoegde waarde van de sector. De biologische levensmiddelenindustrie kan deze schade grotendeels vermijden omdat zij zaken doet op een manier die de hulpbronnen beschermt."

De verstoringen door de COVID-19-crisis, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de gevolgen van de klimaatcrisis en het uitsterven van soorten - dit alles verhoogt de sociale en economische spanningen over de hele wereld. "Maar biologische producten maken de voedselvoorziening veiliger, dankzij hun gesloten kringloopeconomie, geringere afhankelijkheid van externe inputs en sterke regionale waardeketens. Door te werken op een manier die de hulpbronnen in stand houdt, versterken biologische praktijken de biodiversiteit, vergroten ze de vruchtbaarheid van de bodem en beschermen ze het klimaat, wat resulteert in veerkrachtige teeltsystemen en voedselsoevereiniteit."

Het hoofdthema van het BIOFACH-congres wordt elk jaar gezamenlijk georganiseerd door IFOAM Organics International, BÖLW en BIOFACH.

Voor meer informatie: www.biofach.de

Publicatiedatum: