Patrick Lodiers: "Er moet aan knoppen gedraaid worden om biologische producten voor jou rendabel te maken"

Omschakelende boer Jan de Koeijer in De Nieuws BV op NPO Radio 1

Tholen - Omschakelende boer Jan de Koeijer was gisteren (14 november) te gast bij De Nieuws BV, een nieuwsprogramma van BNNVARA dat uitgezonden is op NPO Radio 1 (van 12:00 tot 13:30 uur). Het programma wordt gepresenteerd door Patrick Lodiers, die aan het eind van het gesprek aangeeft dat hij hoopt spoedig van door Jan geteelde bio-aardappelen te kunnen gaan genieten. 

In de podcast De Ommmezwaai draait het om de vraag: hoe gaat de grootste sector van Nederland groener werken? Hiervoor duikt onderzoeksjournalist Sander Heijne in de besluitvorming van groene verandering. De afgelopen weken spraken ze al over de grootste vervuiler, Tata Steel, de grootste belegger, ABP, en deze week is hij in de grootste sector gedoken, de landbouw. In De Nieuws BV schoven dit keer onderzoeksjournalist Sander Heijne en Jan de Koeijer aan. Zijn bedrijf is in omschakeling naar biologisch. Ook is Jan junior projectleider bij Bionext (team Kennis en Innovatie).

Zijn collega's volgden de uitzending met veel interesse. 

Jan vertelt onder meer dat zijn liefde voor biologisch langzaam is gegroeid. Zijn oom en tante waren bio-boer, dus daar heeft hij van jongs af aan veel over de werkwijze meegekregen. Hij noemt ze echte pioniers. Het omschakelingstraject op zijn bedrijf duurt zes jaar en daarmee zijn ze pas net begonnen. "Mijn uitgangspositie is, dankzij mijn vader en oom, gunstig, waardoor we deze stap durven te zetten. En alsnog zitten er de nodige risico's aan verbonden."

Patrick Lodiers is van mening dat bio-producten geholpen moeten worden. "Er moet aan knoppen gedraaid worden om biologische producten voor jou rendabel te maken." Jan: "Zeker. En daar kunnende overheid, ketenpartners en alle consumenten individueel keuzes in maken, waardoor de biologische vraag gestimuleerd wordt, waardoor jonge boeren zoals ik meer zekerheid hebben dat ze die stap kunnen maken en die stap ook terugbetaald krijgen." Sander benoemt vervolgens een marktprobleem: de extreem hoge marges die gehanteerd worden. "Als je de ketens optimaal zou inrichten, kan je mij niet wijsmaken dat die marges zo hoog moeten zijn. Zorg dat een groter deel van het geld bij de boer komt, zodat die kan omschakelen zonder dat hij in de financiële problemen komt." 

Terugkijkend op de uitzending heeft Jan op LinkedIn aangegeven dat hij graag nog wat had willen toevoegen. "Ik heb gisteren in 12 minuten geleerd dat mediaoptreden een vak is." 

Aanleiding van het gesprek op de radio was de derde aflevering van de podcastserie 'de ommezwaai' van Sander Heijne. Deze zomer kwam Sander Heijne bij Jan op de boerderij om over 'de ommezwaai' van het bedrijf te praten en maakte deze podcast.  

Klik hier om het volledige item uit De Nieuws BV te bekijken.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven