"De verandering in koopgedrag laat duidelijk zien dat mensen nog wel biologisch willen blijven kopen, maar het moet wel bij hun portemonnee passen. Zo verschuift ook bij de biologische aardappelen gedeeltelijk de vraag naar het basissegment", zegt Therese Wenzel, één van de twee directeuren van vereniging Bio Kartoffel Erzeuger. "In plaats van ons uitsluitend op de huidige terughoudendheid bij de consumptie te richten, moeten we kijken naar de doelstellingen op de langere termijn. Dan zullen biologische aardappelen steeds belangrijker worden in grootkeukens, omdat er met relatief weinig inspanning snel een procentuele verhoging voor een vastgesteld biologisch aandeel bereikt kan worden", meldt Bio Kartoffel Erzeuger e.V.
De directeuren van Bio Kartoffel Erzeuger: Josephine Hardt en Therese Wenzel. Foto's: Bio Kartoffel Erzeuger e.V.
De teelt- en oogstontwikkelingen van de afgelopen jaren passen ook hierbij: "De biologische aardappelteelt is de afgelopen jaren overeenkomstig met de vraag toegenomen, en bereikte in 2022 in totaal ongeveer 12.000 hectare. Natuurlijk moet de teelt bij de vraag passen, maar een afname van het areaal is momenteel in geen geval te verwachten", aldus Therese Wenzel.
Verbetering van het oogstniveau
Josephine Hardt, die samen met Therese Wenzel als directeur van Bio Kartoffel Erzeuger actief is, voegt daaraan toe: "De voortdurende professionalisering van onze bedrijven heeft het oogstniveau bij bio-aardappelen voortdurend verbeterd. In het huidige seizoen hebben we een landelijk gemiddelde oogst van meer dan 30 ton per hectare in alle gebruiksrichtingen bereikt. Bij een stabiele kwaliteit zal het weer mogelijk zijn om de Duitse retail het hele jaar door van biologische aardappelen uit Duitse teelt te voorzien."
Dit is ook in overeenstemming met de eigen doelstellingen van de vereniging, want door het verkorten van de transportafstanden wordt er een actieve bijdrage aan klimaatbescherming geleverd, en door het versterken van de directe lokale afzetrelaties ontwikkelt de sector zich voortdurend verder richting een toekomstgerichte biologische akkerbouw met alle bijbehorende structuren.
Kostenintensieve koeling voor kwaliteitsborging
"Dat alles is natuurlijk niet gratis, want veel van onze lidbedrijven hebben in moderne koeltechnologie geïnvesteerd. En juist in het huidige seizoen met de ongewoon hoge temperaturen in oktober en november hebben we de kostenintensieve koeling nodig voor de kwaliteitsborging tijdens de langdurige opslag tot aan volgend seizoen. En toch blijven biologische aardappelen een product dat tegen een betaalbare prijs in premiumkwaliteit voor de consumenten beschikbaar blijft, zelfs in tijden van crisis", bevestigt Josephine.
Voor meer informatie:
Bio Kartoffel Erzeuger e. V.
Schwarzer Weg 3
D-29462 Güstritz, Duitsland
Tel: +49 (0)5843 99090 10
[email protected]
bke-verein.de