Alnatura ziet de toekomst optimistisch tegemoet ondanks omzetdaling van 2,5%

Alnatura heeft het boekjaar 2021/2022, dat eindigde op 30 september 2022, afgesloten met een omzet van 1,12 miljard euro. De biologische retailer uit Darmstadt in Hessen boekte daarmee een lichte omzetdaling van 2,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

De oprichter en CEO van Alnatura, Götz Rehn, heeft niettemin vertrouwen in de toekomst. "Na de bovengemiddelde omzetstijgingen in de twee pandemische jaren en gezien de huidige crisissituatie hadden wij een veel sterkere daling verwacht. Het verheugt ons des te meer dat onze klanten Alnatura trouw zijn gebleven en met hun aankopen de biologische landbouw en dus de klimaatbescherming steunen. Dit is een goed signaal, vooral voor onze biologische landbouwers."

Alnatura Stuttgart-Zuffenhausen. Foto: Alnatura - gemaakt door Annika List.

Alnatura-winkels: veel nieuwe openingen en grote renovaties
35 jaar na de opening van de eerste Alnatura Super Natur winkel in Mannheim, destijds de eerste biologische supermarkt in Duitsland, is het winkelnetwerk van Alnatura gegroeid tot een totaal van 147 winkels in 14 deelstaten tegen het einde van het boekjaar 2021/22. De sterkste deelstaat blijft Baden-Württemberg met 35 winkels, gevolgd door Beieren (24), Hessen (21) en Berlijn (19).

In het boekjaar 2021/2022 werden zeven nieuwe Alnatura Super Natur-winkels geopend: in Frankfurt-Eschersheim, Eschborn, Singen, Schwerin, Braunschweig, Nürtingen en Hildesheim. Zes andere winkels ondergingen ingrijpende renovaties die overeenkomen met de investering die nodig is voor een nieuwe opening.

In het lopende boekjaar werd de eerste Alnatura-winkel geopend in Kiel en de achtste in Keulen. De sterke expansie zal de komende maanden aanhouden: Openingen zijn gepland in nog veel meer plaatsen, waaronder Karlsruhe, Bad Homburg, Berlijn (2x), Bad Kreuznach, Ludwigsburg, Neuenburg im Breisgau, Hürth en Lindau.

Prijzen voor hoge klanttevredenheid
Het tempo van de uitbreiding wordt bepaald door de grote tevredenheid van de klanten van Alnatura. Deze tevredenheid blijkt uit twee prestigieuze prijzen in 2022: De Gesellschaft für Konsumforschung (GfK) heeft in een representatief onderzoek bijna 6.500 huishoudens ondervraagd over het aanbod van groenten en fruit in de winkels: de biologische fruit- en groenteafdelingen van Alnatura werden in het onderzoek als beste van heel Duitsland aangewezen.

Vooral het grote aandeel van regionale biologische producten, de kwaliteit, de selectie, de eerlijke prijzen en het deskundige advies werden hoog gewaardeerd. "Vooral voor onze medewerkers in de Alnatura-winkels is de 'Fruchthandel Retail Award' een dankbare erkenning van hun dagelijkse inzet", benadrukt algemeen directeur Petra Schäfer.

De Alnatura-winkels kregen dit jaar opnieuw een topscore in de Klantenmonitor, waarin de mening van bijna 9.000 respondenten over de Duitse detailhandel werd gepeild. Alnatura behaalde de eerste plaats zowel in de categorie biologische markt als in het algemene klassement van alle levensmiddelendetaillisten. De deelnemers waren bijzonder tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding. De lage permanente prijzen die in februari 2022 in alle Alnatura-winkels zijn ingevoerd, zijn hiervoor waarschijnlijk doorslaggevend.

"Alnatura heeft altijd gunstige prijzen geboden voor de beste biologische kwaliteit. Om de prijzen nog transparanter te maken en zo het winkelen te vergemakkelijken, hebben wij onze vaste prijzen ingevoerd. Dit betekent dat het niet langer nodig is om wisselende aanbiedingen op verschillende markten te vergelijken. In plaats daarvan kunnen onze klanten erop vertrouwen dat ze bij Alnatura op elk moment en volgens hun behoeften kunnen winkelen tegen betaalbare prijzen die ook eerlijk zijn voor de producenten", legt Petra uit.

Nieuw: Alnatura bezorgservice
Alnatura is in juni een proefproject gestart met een eigen bezorg- en ophaaldienst. Momenteel nemen 14 winkels in Berlijn en Frankfurt am Main deel. De leveringen worden uitgevoerd door de eigen vaste medewerkers van Alnatura die, na ontvangst van de bestelling, de boodschappentas in de winkel in elkaar zetten en verpakken en deze vervolgens rechtstreeks bij de klant thuis afleveren in elektrische voertuigen in de desbetreffende wijk. Bijna het hele biologische assortiment van de Alnatura Super Natur markt wordt aangeboden: alle droge producten (verpakte artikelen) en alle brood en banket, melk en zuivelproducten, eieren, fruit, groenten en diepvriesproducten.

Nieuwe handelspartners van Alnatura in binnen- en buitenland
Alnatura kon in 2022 verschillende nieuwe handelspartners binnenhalen: In Duitsland is in april de handelsgroep Bünting met meer dan 200 Famila-, Combi- en Markant-winkels in Emsland en Oost-Friesland toegetreden, evenals de koeriersdienst Gorillas. In Oostenrijk heeft de groothandel Metro Cash&Carry het Alnatura-assortiment sinds februari op de markt gebracht. Nieuwe onlineverkopers zijn Farmy in Zwitserland en Sezamo in Roemenië.

Voor meer informatie: www.alnatura.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven