Wil biologisch advies- en etiketteringssysteem naar Deens model

Naturland pleit voor ten minste 50% biologisch in kinderdagverblijven, scholen en kantines

Naturland pleit voor meer biologisch in kinderdagverblijven, scholen en kantines. "Publieke catering is een belangrijke hefboom om de doelstelling van 30 procent biologisch te bereiken. Om deze hefboom te gebruiken, moet de federale regering duidelijke doelstellingen vaststellen en tegelijkertijd een goede adviesdienst voor keukens en gemeenschappelijke voorzieningen mogelijk maken", zei Naturland-voorzitter Hubert Heigl in Gräfelfing.

"Om de omschakeling effect te laten sorteren, moeten we in kinderdagverblijven, scholen en openbare kantines minstens 50 procent biologisch hebben", eiste Heigl met betrekking tot de geplande regeling van de Duitse regering (Verordnung der Bundesregierung zur Außer-Haus-Verpflegung): "Want bij 50 procent is het niet meer voldoende om het ene of het andere gerecht biologisch aan te bieden, maar moet je het hele keukenconcept heroverwegen. En dan zal er ook een serieuze vraag zijn, die ervoor zal zorgen dat meer bedrijven overschakelen op biologisch", benadrukte de Naturland-voorzitter.

Biologisch advies- en etiketteringssysteem naar Deens model
Een voorwaarde voor succes is dat de kantines bij hun omschakeling ondersteund worden door passende adviesdiensten. Denemarken staat hiervoor model met zijn stichting zonder winstoogmerk 'House of Food', die al meer dan tien jaar concepten voor beter voedsel ontwikkelt en keukenpersoneel opleidt. Het resultaat: alleen al in Kopenhagen worden nu dagelijks 70.000 maaltijden bereid met minstens 90 procent biologische ingrediënten. Volgens de Deense regering bedraagt het gemiddelde biologische gehalte in meer dan 2.300 keukens in het hele land 60 procent.

"Denemarken laat zien wat mogelijk is. De geplande federale verordening inzake out-of-home catering moet dit voorbeeld volgen", eiste Naturland-voorzitter Heigl: "Naast veeleisende biologische doelstellingen is het noodzakelijk te zorgen voor hoogwaardig biologisch advies en een getrapt etiketteringssysteem dat kantines in staat stelt hun biologische engagement ook aan de toonbank te tonen", benadrukte Heigl.

Meer dan 50 deelnemers van lokale overheden bij Naturland-workshop
De eerste Naturland-workshop over milieuvriendelijke out-of-home catering, waaraan meer dan 50 vertegenwoordigers van lokale overheden en sociale instellingen uit heel Duitsland deelnamen, stond ook in het teken van advies en uitwisseling van ervaringen. De workshop richtte zich op voorbeelden van beste praktijken van verschillende lokale overheden in Duitsland, maar ook van initiatieven in Oostenrijk en Frankrijk.

Philipp Abel, verantwoordelijk voor duurzaamheid en eerlijke handel bij de stad Fürth, legde bijvoorbeeld uit hoe de stad met succes het aandeel biologisch voedsel in schoolmaaltijden verhoogt. "Bij de aanbestedingen voor de schoolcatering verhogen we de criteria van jaar tot jaar voortdurend. De grote sprong van de ene dag naar de andere werkt niet omdat de bieders niet komen, maar stap voor stap werkt het goed", zei Abel.

"Bij overheidsopdrachten voor voedsel spelen aspecten als biologisch en eerlijk een steeds belangrijkere rol", benadrukte workshopleider Agnes Bergmeister van de afdeling Naturland Fair & Social Responsibility: "Gemeenten stellen zichzelf ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, maar voor een succesvolle uitvoering daarvan hebben ze ook duidelijke en transparante criteria nodig. Dit is precies wat Naturland Fair biedt, dat als zegel een hoge mate van betrouwbaarheid en acceptatie heeft", benadrukte Bergmeister.

Vervolgworkshop op 21 maart over praktische aanbestedingskwesties
Nadat deze eerste workshop vooral ging over aanbestedingscriteria en de uitvoering daarvan, zal een vervolgworkshop gewijd worden aan de meer praktische kwestie van concrete voorzieningsbronnen. Het evenement op 21 maart 2023 wordt georganiseerd door Naturland Zeichen GmbH, dat verantwoordelijk is voor de ondersteuning van de verwerkende bedrijven en de handel binnen het Naturland-netwerk.

"Voor een succesvolle inkoop zijn behoeftegerichte leveringsbronnen nodig", benadrukt Karin Romeder, die bij Naturland Zeichen GmbH verantwoordelijk is voor out-of-home catering: "Een grote keuken heeft andere behoeften dan bijvoorbeeld een afzonderlijke instantie die alleen conferentiedrankjes nodig heeft. Voor beide zijn er oplossingen die eco-eerlijke aankopen in de praktijk mogelijk maken."

Voor meer informatie: www.naturland.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven