Waaronder retailers AH, Jumbo, Aldi, Lidl, Ekoplaza en Superunie

Ketenpartijen gaan convenant voor 100% robuuste biologische aardappelen tekenen

Aanstaande woensdag 16 november tekenen 26 partijen uit de gehele aardappelketen het nieuwe convenant waarmee zij de volledige transitie naar robuuste aardappelen toezeggen. De zes supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl, Ekoplaza en Superunie) committeren zich daarmee aan de promotie en verkoop van robuuste aardappelrassen binnen het biologisch assortiment. Daarnaast zullen ze toeleveranciers vragen om voor verwerkte aardappelproducten, zoals chips, friet en aardappelschijfjes, ook te kiezen voor de robuuste rassen.

De 30 nieuwe aardappelrassen zijn bestand tegen de aardappelziekte Phytophthora, die in natte zomers grote schade aan kan richten. Met de transitie naar robuuste rassen wordt de boer beschermd tegen dit risico, wordt de consument beschermd tegen het gebruik van chemische middelen en kunnen er een stabielere opbrengsten ontstaan.

De ondertekening vindt plaats bij aardappelhandelshuis Plantera in Flevoland, waar de demonstratievelden van de robuuste aardappelrassen zijn. Flevoland is wereldwijd één van de grootste export regio's voor pootgoed. De ontwikkeling van toekomstbestendige voedselvoorziening is een belangrijke pijler onder de Flevolandse economie én een belangrijke schakel in de sector.

Partijen
De organisatie van de bijeenkomst en de ondertekening van het convenant is in handen van Bionext en BDEKO. Ketenpartijen die tekenen:

  • Retailers: Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl, Ekoplaza en Superunie
  • Inpakkers: Schaap Holland, Leo de Kock, Landjuweel, Joh. van Kampen Aardappelgroothandel, 3 Point Potato
  • Kweekbedrijven: Agrico, Meijer Potato, Plantera, Geersing Potato Specialist, Danespo, Carel Bouma, HZPC, Agroplant, Europlant
  • Telersverenigingen Bdeko, Biowad, Vereniging Zuidwest, Nederlands Biologische Aardappelpool, Biohuis, Nedato

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven