Vrijstelling 5% gangbaar eiwit in biologisch varkens- en kippenvoer vervalt per 1 december

Het Ministerie van LNV heeft besloten om de ontheffing om 5% gangbaar eiwit te gebruiken in leghennenvoer en varkensvoer voor dieren boven de 35 kilogram per 1 december te eindigen. Deze ontheffing bestond sinds april 2022 vanwege het tekort aan biologische grondstoffen door de oorlog in Oekraïne. 

"Na overleg met de sector en in afstemming met de omringende lidstaten is bepaald dat per 1 november 2022 weer voldoende eiwithoudende diervoerders beschikbaar zijn voor biologische varkens en biologisch pluimvee in Nederland. Rekening houdend met het opmaken van de voorraad, is het mogelijk om per 1 december weer geheel biologisch voer te geven aan pluimvee en varkens. Ten behoeve van de duidelijkheid en de rechtszekerheid is daarom met dit besluit bepaald dat de afwijkingsmogelijkheid in Nederland eindigt per 1 december 2022", zo legt Minister van Landbouw Piet Adema het  besluit uit in de Staatscourant.

"Bij inspecties door Skal moeten biologische pluimveehouders en varkenshouders bewijsstukken kunnen tonen waaruit blijkt dat zij daadwerkelijk geconfronteerd zijn geweest met een tekort en dat
ook verder aan de geldende voorwaarden is voldaan." Het besluit hing al enige tijd in de lucht, maar nu is er dus officieel een besluit genomen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven