GOTS verhoogt eisen voor gecertificeerde egreneringsbedrijven

De Global Organic Textile Standard (GOTS) heeft aangekondigd de eisen voor GOTS-gecertificeerde egreneringsbedrijven (ofwel 'gins' - bedrijven die de zaden uit de geplukte katoen verwijderen) aanzienlijk te verhogen om de integriteit van haar gecertificeerde biologische katoen te verbeteren. Dit is één van de maatregelen die GOTS neemt om fraude in de toeleveringsketen uit te roeien.

GOTS zegt de eisen voor gecertificeerde gins aanzienlijk te verhogen: Ten eerste voert de non-profit organisatie een verplicht register in voor alle landbouwbedrijven en landbouwgroepen waarvan de gecertificeerde grondstoffen in het GOTS-systeem terechtkomen, met inbegrip van informatie over de bedrijfsopbrengsten. Het register zal geleidelijk worden ingevoerd, te beginnen in India, aldus GOTS.

Ruwe biologische katoen mag niet meer dan 500 kilometer afleggen van de boerderij naar de gecertificeerde gin. GOTS merkt op dat de kortere afstand zal helpen om kwetsbare plekken uit de toeleveringsketen te verwijderen en het aankoopproces te optimaliseren.

GOTS zegt van plan te zijn het aantal onaangekondigde controles van gins waar het risico groot is, op te voeren.

Om de integriteit en de traceerbaarheid te versterken, moeten egreneringsbedrijven op hun GOTS-transactiecertificaten ook de oorsprong van de grondstof vermelden, inclusief de regio, de staat en de provincie waar het bedrijf is gevestigd. "Dit traceert het materiaal tot op het veld en voegt een extra verantwoordingslaag toe", aldus GOTS.

"GOTS is altijd een dynamische standaard geweest, die zich voortdurend ontwikkelt en uitbreidt om sterker en doeltreffender te worden", aldus Rahul Bhajekar, managing director. "We kijken uit naar deze nieuwe regels die GOTS verder versterken tegen mogelijke fraude."

De nieuwe eisen worden toegevoegd aan de talrijke controles die al in de hele toeleveringsketen worden uitgevoerd, aldus de non-profit. GOTS, dat dit jaar 20 jaar bestaat, volgt de volledige verwerking na de oogst, van spinnen, breien, weven en verven tot de productie van kleding en woningtextiel van gecertificeerde biologische vezels, waaronder katoen en wol. De norm omvat milieu- en sociale criteria, waaronder een verbod op genetisch gemodificeerde organismen, gevaarlijke chemicaliën en kinderarbeid. Het legt ook strikte praktijken vast voor de behandeling van afvalwater.

Eerder dit jaar publiceerde The New York Times een onderzoek waaruit bleek dat een aanzienlijk deel van de biologische katoen op de markt niet echt biologisch was. In reactie op dat artikel merkte GOTS op dat het "geen standaard voor landbouwbedrijven is en daarom geen katoen certificeert". In plaats daarvan is het een "strenge vrijwillige wereldwijde norm" voor de verwerking van biologische vezels na de oogst.

De organisatie heeft in het verleden ook gewerkt aan het uitroeien van fraude. In oktober 2020 kondigde GOTS bijvoorbeeld aan dat het een plan had ontdekt om valse transactiecertificaten en websites te creëren. Het verbood 11 bedrijven - die ten minste 20.000 ton biologische katoenvezel vertegenwoordigen - uit zijn systeem.

Bron: ASI


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven