Tulpen bloeien in de lente, zomerbloemen – uiteraard - in de zomer, en bijvoorbeeld de zonnehoed tot laat in de herfst. Kunnen we deze dan niet na elkaar op hetzelfde bed gaan telen? Mede met dit idee startte het PCS twee jaar geleden het CCBT-onderzoek 'Combinatieteelten: mogelijkheden in de biologische bloementeelt'. Op 27 september konden alle geïnteresseerden de proefpercelen komen bekijken en werden al enkele resultaten van de proef getoond. Op de bio-percelen van het PCS werden combinaties van bollen met vaste planten en bollen met eenjarige zomerbloemen aangelegd en de oogst geregistreerd. Hierbij werd telkens de voorteelt van een bolgewas vergeleken met als voorteelt een groenbemester (afbeeldingen 1 en 2) en het effect hiervan op de teelt van zomerbloemen.
We konden op basis van de eerste resultaten voorzichtig besluiten dan we meer opbrengst hadden bij onze zomerbloemen die op de bedden met ranonkels stonden, dan wanneer er een groenbemester was ingewerkt. Het is niet onlogisch dat de nutriënten van de groenbemester pas later na het inwerken vrijkomen. Daarom merkten we later op het seizoen relatief gezien een grotere oogst op bij deze bedden, maar het lagere aantal stengels kon niet meer goed gemaakt worden. Natuurlijk werden deze resultaten mee bepaald door de keuze van bloemen en de weersomstandigheden dit jaar. Daarom zal deze proef ook verder opgevolgd worden binnen de praktijkwerking van PCS.
Na een uitgeregend proefveldbezoek, waar op het einde het zonnetje toch ook even kwam kijken, werd de opmaak van een bloeikalender voor biologische snijbloemen besproken. Hiervoor zal volgend jaar nauw met de biologische snijbloementelers samengewerkt worden om de huidige database aan te vullen en up to date te houden.
Om af te sluiten werd gebrainstormd over nieuwe ideeën voor bio onderzoek in snijbloemen binnen de CCBT-financiering. Van de elf suggesties, werd er na stemmen gekozen om in te zetten op het onderzoek naar pathogene bodemschimmels.
Bron: CCBT