Frits Spits behandelt de vraag 'Hoe noem je een boer die biologisch boert?' in Het Taalloket

Roos de Bruyn van de Taaladviesdienst van Onze Taal werd onlangs benaderd door de collega's van KRO-NCRV programma BinnensteBuiten. Zij vroegen zich af: Hoe noem je een boer die biologisch boert? Zeg je biologische boer of biologisch boer? En zeg je dan ook biodynamisch of biodynamische boer. Deze vraag werd op zaterdag 29 oktober in het KRO-NCRV radioprogramma De Taalstaat behandeld.

Roos geeft aan dat je om er achter te komen wat goed is het beste eerst kunt kijken naar hoe het normaal gaat met een -e. In dit geval is het een 'de-woord' en als je daar een bijvoeglijk naamwoord voor zet, komt er automatisch een -e achter. Ze pakt hardwerkend als voorbeeld - een hardwerkende boer. Het is de boer, dus ook een biologische boer.

Maar zoals gewoonlijk is er meer over te zeggen, geeft Roos aan. Want er zijn best veel gevallen waarbij je onbewust afwijkt van de hoofdregel. Een medisch specialist bijvoorbeeld, wanneer het gaat om een vast geheel. Als het niet om een individu gaat. Wanneer het om een vaste functie gaat is het volgens Roos dus wel logischer.

"De meeste mensen zien een biologische boer als een individuele boer die volgens de biologische principes boert. Als je de buigings -e weglaat, zoals bij de medisch specialist, dan heb je eigenlijk meteen een soort model in je hoofd voor wat zo iemand dan is. Bij een medisch specialist ziet men een witte jas en ziekenhuis voor zich bijvoorbeeld. En iemand die lang gestudeerd heeft voor een bepaald specialisme." Ze verwacht dat mensen waarschijnlijk nog niet zo veel voor zich zien bij het begrip bio-boer. "Dus als er meer en meer biologische boeren bij zouden komen, dan is het heel goed mogelijk dat een biologisch boer of een biodynamisch boer echt een soort vaste beroepsgroep wordt naast misschien wel een traditioneel boer.

Wat moeten ze nou doen bij de redactie van BinnensteBuiten? Roos: "Ze moeten zelf de knoop doorhakken. Doen ze wat nu het meest voorkomt, met de buigings-e. Of zeggen ze 'nee we willen juist uitstralen dat we een aparte categorie boeren bedoelen. Dan kunnen ze kiezen voor een biologisch boer of biodynamisch boer." Een punt voor in hun redactievergadering dus.

Klik hier om het item te beluisteren (1:16:59 tot 1:21:20).


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven