Nuffield Scholarship voor bio-melkveehouder Carina van de Beek en Rogier Scherpbier van Zonnespelt

Nuffield Nederland heeft op vrijdag 21 oktober tijdens de najaarsbijeenkomst in Aalten de vijf nieuwe scholars gepresenteerd. De scholars gelden als vooruitstrevende ondernemers in de agrarische sector.

Bij Suzie's Farm in Aalten onthulde voorzitter Annechien ten Have van Nuffield Nederland de vijf nieuwe scholars 2023: Xander Beks, Linda Kopczinski, Rogier Scherpbier, Edwin Smits en Carina van de Beek.

Van links naar rechts: Xander Beks, Linda Kopczinski, Rogier Scherpbier, Edwin Smits en Carina van de Beek.

De scholarships geven agrarische ondernemers de mogelijkheid om hun kennis te vergroten, door te leren en studeren in landen die het beste bij hun onderzoeksvraag passen. De komende twee jaar zullen deze scholars met ieder hun eigen specifieke onderzoeksvraag in binnen- en buitenland de beste food- en agribedrijven bezoeken. Zij zullen de opgedane inspiratie zoveel mogelijk delen met hun collega’s in Nederland.

Linda Kopczinski
Linda Kopczinski heeft samen met haar vriend een melkveebedrijf in Glane (Overijssel). Ze heeft sinds kort haar eigen chocolateriemerk opgezet met melk van hun koeien. "Naast het opzetten en leren ondernemen, wil ik met Nuffield een cacaoproducent vinden die op een duurzamere en slaafvrije manier te werk gaat."

Xander Beks
Xander Beks runt vanuit Schelluinen (Zuid-Holland) samen met zijn vrouw en schoonouders een melkveehouderij. "Ik wil mijn scholarship gebruiken om potentie van leernetwerken voor regeneratieve landbouw te ontdekken en ontwikkelen. Enerzijds om ons eigen pad in te vullen op dit domein, anderzijds om boeren uit de regio en andere kant van de wereld hierin mee te laten leren en samen waarde te realiseren."

Carina van de Beek 
Carina van de Beek heeft samen met haar broer en ouders een biologisch melkveebedrijf in Putten (Gelderland) met verschillende neventakken. Zo doen ze veel aan natuurbeheer, hebben ze een recreatiewoning op de boerderij en zijn ze ruim 2 jaar geleden gestart met zelf zuivel maken. Een klein gedeelte van de melk bereiden ze tot zure zuivelproducten en zetten zij lokaal af op de Veluwe onder een eigen merk. "Tijdens Nuffield wil ik mij gaan verdiepen in het verkleinen van de kloof tussen boer en burger door middel van neventakken die zich richten op de lokale omgeving en consument. Hierbij wil ik ook onderzoeken wat het verdienmodel voor de boer uiteindelijk is."

Edwin Smits
Edwin Smits heeft samen met zijn vader een groentekwekerij met een landwinkel aan huis in De Heurne (Gelderland). "Mijn Nuffieldreis wil ik graag gebruiken om te onderzoeken wat er nog meer mogelijk is op het gebied van zaden en pitten, naast de teelt van pompoenpitzaden. Met exclusievere teelten wil ik bestaansrecht creëren in de plantaardige sector, waarbij we niet eenvoudig uitwisselbaar zijn."

Rogier Scherpbier
Rogier Scherpbier is eigenaar van Zonnespelt, een biologische en biodynamische graanverwerking gevestigd in Lelystad (Flevoland). Ze zijn gespecialiseerd in het pellen van spelt, emmertarwe en eenkorn en kunnen daarnaast een heel scala aan andere granen schonen en scheiden. "Ik wil graag groeien als persoon en als ondernemer en droom van een groot bedrijf waarin ik met een team onze verwerking en productlijn kan runnen. Tijdens Nuffield ga ik verdiepend onderzoek doen naar de kracht van graan. Hoe wordt het geconsumeerd en hoe zetten we in op rasveredeling."

Partners Nuffield Nederland
De Nuffield scholarships zijn mogelijk gemaakt door de partners van Nuffield Nederland. De Rabobank is de partner van Carina van de Beek en Rogier Scherpbier. Provincie Gelderland is partner van Edwin Smits, Provincie Overijssel van Linda Kopczinski en de Provincie Utrecht van Xander Beks.

Waardevolle en prestigieuze prijs
Een Nuffield Scholarship is één van de meest waardevolle en prestigieuze prijzen in Nederland waarvan er jaarlijks slechts enkele van worden toegekend aan individuen die worden gezien als toekomstige leiders in de agrarische sector.

Voor meer informatie: info@nuffield.nl en www.nuffield.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven