In 2020, het eerste jaar van de COVID-19-pandemie, werd in de Europese Unie ongeveer 127 kilogram voedsel per inwoner verspild. Huishoudens zorgden voor 55% van de voedselverspilling. De overige 45% was afval in andere schakels van de voedselketen werd gegenereerd. Dat staat in een eerste monitoring van voedselverspilling in de Europese Unie van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.
De voedselverspilling van huishoudens is bijna het dubbele van de hoeveelheid voedselverspilling die ontstaat in de primaire productie en bij producenten van voedingsmiddelen en dranken. Het aandeel van deze schakels in de verspilling is respectievelijk 11% en 18%. Binnen deze sectoren bestaan verschillende strategieën om verspilling te voorkomen, bijvoorbeeld door het geven van een nuttige bestemming aan bijproducten. Restaurants en het foodservicekanaal zorgen voor 9% van de voedselverspilling. Het aandeel van supermarkten, voedingsspeciaalzaken en groothandels bedraagt 7%.
Bron: Eurostat