Preventieve ruiming bij 5 bedrijven in Lunteren gaat niet door

Vogelgriep vastgesteld in Neerkant en Oudwoude

Er zijn weer twee nieuwe vogelgriepgevallen gemeld: in Neerkant en Oudwoude (de eerste melding kwam op 27 oktober, de tweede op 30 oktober. In Neerkant (gemeente Deurne, provincie Noord-Brabant) is vogelgriep vastgesteld op een opfokbedrijf voor vleeskuiken-ouderdieren. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 25.000 vleeskuikenouderdieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen een zone van 1 kilometer ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

Binnen 3 kilometer bevinden zich vijf andere bedrijven met pluimvee. Deze worden bemonsterd op vogelgriep en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometerzone liggen 83 andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod. Het besmette bedrijf ligt op de grens van de 10 km zone van het eerder besmette bedrijf in Ospel en middenin de 10 km zone van het bedrijf in Heythuysen. De helft van het totale 10 km gebied rondom het bedrijf in Neerkant heeft overlap met andere beperkingszones.

Oudwoude
In Oudwoude (gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland) is vogelgriep vastgesteld op een bedrijf met grootouderdieren voor vleeskuikens. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 30.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen een zone van 1 kilometer ligt één ander pluimveebedrijf van dezelfde eigenaar maar met gescheiden bedrijfsvoering. Het bedrijf zal worden gescreend op vogelgriep en gedurende 14 dagen door de Gezondheidsdienst voor dieren intensief gemonitord worden op vogelgriep verschijnselen. Binnen 3 kilometer bevinden zich geen andere bedrijven met pluimvee. In de 10 kilometerzone liggen 10 andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Preventieve ruiming in Lunteren gaat niet door
De Volkskrant meldde het afgelopen weekend dat de preventieve ruiming van 5 pluimveebedrijven in Lunteren in Lunteren gelegen binnen een straal van 1 kilometer van een leghennenbedrijf waar op vrijdag 21 oktober vogelgriep was vastgesteld niet door gaat. Door een gebrek aan verdelgingsgas, door drukte bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en door juridische stappen van pluimveehouders is de ruiming zo lang uitgesteld dat de uiterlijke datum die door de rechter was bepaald is overschreden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven