Jef Dries uit Weelde heeft de mooiste kippenweide van Vlaanderen

De afgelopen maand stemden meer dan 1.000 Vlamingen op de mooiste biologische kippenweide van Vlaanderen. Opvallend is dat Jef Dries uit Weelde zowel door het publiek als door de jury als een verdiende winnaar uit de bus kwam. Jef creëerde voor zijn kippen een gemengde biotoop van bomen, kruiden en lang gras waar ze in alle rust kunnen scharrelen. "Ik voel me vereerd, het is een mooie beloning voor het werk van vele jaren, met liefde voor de dieren en respect voor de natuur."

Jef Dries. Foto: Astrid Agemans

Drie biologische kippenboeren dongen mee naar de titel van de mooiste biologische kippenweide van Vlaanderen: Dorien Baeyens uit Retie, Jef Dries uit Weelde en Vicky Deprez uit Gingelom. Ze werden genomineerd voor hun inspanningen om bomen en struiken aan te planten zodat de kippen hun vrije uitloop maximaal kunnen benutten.

Ruim 1.000 Vlamingen stemden aan de hand van de filmpjes op Bio Mijn Natuur mee op hun favoriete kippenboer en de meerderheid verkoos Jef Dries uit Weelde als publieksfavoriet. Een vakjury beoordeelde ook de professionele aspecten van de uitloop en ook zij verkozen Jef als jurywinnaar. De vakjury: "Zijn uitloop voorziet voor de kippen een volledige biotoop die bestaat uit een bos, lang gras, kruiden en een boomgaard. Dankzij de vele beplantingen krijgen de kippen veel mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag te vertonen. En het is natuurlijk ook leuk om te zien hoe de kippen appels pikken in de boomgaard."

Diervriendelijke bio-eitjes
De verkiezing is een initiatief van sectororganisatie BioForum  met de financiële steun van het PPILLOW-project om consumenten te stimuleren om vaker Belgische bio-eitjes te kopen. Lang niet alle kippen in België mogen naar buiten. Biologische kippen hebben een aangenaam leven met voldoende ruimte in de stal en de vrijheid om elke dag naar buiten te gaan. De boer werkt biologisch, spaart daarmee het milieu en respecteert het dierenwelzijn. Daarom zijn biologische eieren in de winkel dus de meest dier- en milieuvriendelijke keuze.

"Niet alleen het voer, maar élke schakel in het proces is biologisch, en net dat heeft volgens mij een impact op de kwaliteit van het ei", zegt Jef die zelf ook enkele keren per week een bio-eitje eet, al dan niet verwerkt of als omelet met alles op en aan. "Ik denk dan ook dat ‘bio’ het antwoord is op de vraag welke richting het uit moet met de landbouw: respectvol voor mens, dier en natuur."

Over deze verkiezing
De vakjury bestond uit: Neil Van Den Broeck (onderzoeker pluimvee in het Proefbedrijf Pluimveehouderij), Charlotte Vanden Hole (onderzoeker dierenwelzijn bij ILVO), Geert Gommers (particuliere kippenhouder én auteur van de Velt-publicatie Kippen in de Tuin), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker CCBT) en An Jamart (adviseur landbouw bij BioForum). 

Bron: BioForum 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven