In de eerste acht maanden van dit jaar werden er 32% minder zonneweides en zonnedaken aangelegd dan in dezelfde periode vorig jaar. De aanleg wordt geremd door de hoge bouwkosten. Zonnepanelen en omvormers zijn aanmerkelijk in prijs gestegen en daarnaast wegen de hogere personeelskosten door, zo meldt het Financieele Dagblad. Ook de rente bij financieringen ligt hoger. Projecten vallen soms tientallen procenten duurder uit dan aanvankelijk geraamd.
Hoge prijzen zeggen niet alles over de terugverdiencapaciteit op de lange termijn, maar de fors gestegen bouwkosten betekenen wel dat het rendement van een zonnepark hoger moet zijn dan aanvankelijk gedacht. Voor de exploitatie van een zonneparken kan een beroep worden gedaan op de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++). Deze regeling is de voorbije jaren versoberd, omdat de prijzen voor panelen en omvormers jarenlang consequent daalden. Nu opperen alle bedrijven die zonneparken aanleggen om die subsidies juist weer te verhogen.
De SDE++ kan worden gezien als een garantie dat er voor een lange termijn van 12 jaar concurrerend elektriciteit kan worden geproduceerd. Op het moment dat de stroomprijs hoog is, zoals op dit moment het geval is, wordt er geen vergoeding uitgekeerd. In dat geval ligt de kostprijs van productie via zonneparken onder de marktprijs voor elektriciteit. Op het moment dat de elektriciteitsprijs tot beneden de kostprijs daalt, wordt het verschil via de SDE++ aangevuld.