Butters en scrubs in PCR-tubes voorbeeld duurzaam verpakkingen volgens Kennisinstituut

Bee Honest Cosmetics verpakt diverse varianten bodybutters en bodyscrubs in tubes die voor meer dan de helft (57 procent) uit kunststof bestaan dat afkomstig is van post-consumer afval. Het Nederlandse natuurcosmeticamerk maakt de oorspronkelijke PE-verpakkingen een stuk duurzamer.

Bij verpakkingen van persoonlijke verzorgingsproducten draait het om de balans tussen duurzaamheid, veiligheid en productkwaliteit: tubes moeten bestand zijn tegen de essentiële oliën in de producten en moeten de inhoud beschermen tegen licht en zuurstof. De tubes van de bodybutters en bodyscrubs waren voorheen van PE. Nu is 57 procent post consumer plastic (PCR) gebruikt. Om precies te zijn: rLDPE en rLLDPE.

De tubes bestaan uit vijf verschillende lagen: een (bio)virgin binnenlaag, een lijmlaag, een EVOH-beschermingsbarrière (<5 procent), nog een lijmlaag en tot slot een buitenlaag van honderd procent PCR. De binnenste laag is gemaakt van virgin plastic, omdat dit gegarandeerd geen invloed op de bodybutters en - scrubs heeft. De tube is door Recyclass gecertificeerd als Klasse A- en heeft het Suez.Cirpack-certificaat. De (recyclebare) doppen zijn nog gemaakt van PE, omdat op dit moment geen stroom transparant rPE beschikbaar is.

Het gebruikte PCR-plastic is afkomstig van Nederlands consumentenafval. Na inzameling zet het gecertificeerde Nederlandse recyclingbedrijf Multitubes dit om naar een mix van LDPE en LLDPE die geschikt is voor de fabricage van flexibele tubes. De plasticstromen worden nauwkeurig in zuiver wit, lichtgekleurd en donkergekleurd gescheiden, zodat de witte of gekleurde tubes dezelfde helderheid krijgen als bij nieuwe materialen. De productie van de tubes vindt ook in Nederland plaats. Het eigen afval van deze leverancier wordt verkocht als post-industrial waste.

Alternatieve vormen voor de PCR-tubes, bijvoorbeeld van biobased materiaal zoals suikerriet, bleken (nog) ongeschikt. Bee Honest Cosmetics blijft de ontwikkelingen op dit gebied volgen, omdat het toe wil naar een duurzame samenleving waarin zoveel mogelijk plastic verpakkingen hergebruikt of gerecycled worden. Het bedrijf gaat daarom stapsgewijs over naar duurzame verpakkingen. Op dit moment is bijna 25 procent van de Bee Honest-verpakkingen duurzaam.  

Bron: Kennisinstituut Duurzaam Verpakken


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven