"Van anaerobic geniet je zoals je van een goed glas wijn doet"

Nieuwe generatie koffiedrinkers is bewuster en ontdekt specialiteiten

Tholen – Beans Coffee wil mensen uitdagen en verrassen met koffie. "Er zit zo'n mooie wereld achter koffie en dat weten veel mensen niet. De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met slechte kwaliteit koffie. Zij gooien er heel veel suiker en melk in, zodat het te doen is. Daar willen we van af, mensen moeten gewoon goede koffie gaan drinken. Dan geniet je niet alleen van smaakvolle koffie, maar het komt ook de boeren ten goede. Achter koffie zitten boeren die keihard werken en elke dag meer dan 12 uur in de plantage staan", vertelt Kelly Overheul.

Ze merkt dat de lichtere koffiesoorten steeds meer in trek zijn, de dark roast gaat er een beetje uit. "Natural koffie is in, evenals de extra stap 'anaerobic', waarbij de koffiekersen eerst zonder zuurstof fermenteren. Deze zijn perfect voor een ‘slow coffee’-ervaring, die vraagt om een heel andere manier van verwerken bij de boer. Bij 'natural processing'  wordt de koffieboon in de zon gedroogd. Dit wordt voornamelijk in Afrika gedaan. De zoetheid van de kers gaat dan in de koffieboon zitten, waardoor je een hele fruitige zoete koffieboon krijgt. Dit soort varianten laat je heel rustig trekken, daar geniet je van zoals je van een goed glas wijn doet. Ook neemt de interesse in fijnere Robusta koffie meer en meer toe.”

Nieuwe generatie koffiedrinkers is bewuster
Bij Beans Coffee zien ze dat men steeds bewuster wordt en op een andere manier koffie drinkt. "De nieuwe generatie koffiedrinkers, de twintigers en dertigers, loopt niet meer warm voor de allergoedkoopste koffie. Zij willen precies weten van welke boer de koffie komt, in welke omstandigheden de boer leeft en hoe hij met het product omgaat. Toen zij eenmaal de voordelen van biologisch leerden kennen, was dit voor heel veel consumenten aanleiding om bewust voor biologisch te kiezen, omdat ze een puurder product wilden gaan drinken. Natuurlijk is er altijd een groep consumenten die niks bijzonders wil, maar een steeds grotere groep mensen gaat naar de speciaalzaak in de buurt en vraagt of ze nog iets moois hebben. Zij zijn minder bezig met luxe spullen, maar vinden het vooral belangrijk dat wat ze consumeren goed is. Er zijn de afgelopen twee jaar veel meer bonenmachines verkocht en het aantal nieuwe koffiezetapparaten schoot door het dak. Niet voor niets hebben de koffiespeciaalzaken in 2021 hun beste jaar ooit gedraaid."

Alles vers op bestelling
Beans Coffee importeert zo rechtstreeks mogelijk. De koffie ligt in loodsen in Antwerpen en Hamburg. "We branden alles vers op bestelling en hebben geen opslag hier in Ittervoort. Iedere klant heeft zo zijn eigen assortiment en eigen blends. Na de bestelling roepen wij de producten af bij de loodsen en kan het daarna al snel in de branders. Binnen een dag verpakken we het en gaat het naar de klant."Kelly vertelt dat ze altijd de passende koffie voor de klanten zoeken. "Soms is daarbij een certificering het uitgangspunt, soms de prijs en soms een smaak. Ze komen ook wel eens met een bepaalde blend aan en vragen ons deze met onze koffie te maken. Daar gaat onze 'Q-grader' dan mee aan de slag. Dit is een gecertificeerde keurmeester, bekwaam in zintuigelijke evaluatie van koffie. Hij legt de boontjes uit op tafel en gaat uitsplitsen en evalueren wat hij ziet en proeft. Ieder koffieboontje en ras heeft een eigen uiterlijk en smaak. Uiteindelijk komen we met mooie kopieën of adviseren we een bepaalde aanpassing omdat de blend hierdoor nog mooier wordt."

Beans Coffee heeft biologische Arabica koffie uit Peru (ook als cafeïnevrije soort), Ethiopië, Colombia, Indonesië en Robusta koffie uit Uganda en India, evenals drie espressoblends op basis van bio-ingrediënten. "Dit zijn allemaal koffies voor de specialiteitenwinkels. Zij kunnen van onze vaste lijst bestellen, waarbij we geen minimale afname hanteren. Voor andere klanten, zoals bio-groothandels, maken we alles op bestelling."

Voor meer informatie:
Kelly Overheul
Beans Coffee
Laagveld 6
6014 DD Ittervoort
0475 457700
info@beanscoffee.nl 
www.beanscoffee.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven