Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVLV-themadag 'Hoe het staat met de transitie -> kringlooplandbouw': 17 november

De NVLV-themadag 'Hoe het staat met de transitie -> kringlooplandbouw' zal op donderdag 17 november worden gehouden bij De Groote Voort in Lunteren (9:30-16:00 uur). 

Het is alweer enige tijd geleden dat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit haar Landbouwvisie op kringlooplandbouw presenteerde aan de pers. Daarin liet zij optimistische geluiden horen over het streven naar circulariteit dat de ontwikkelingsrichting van de landbouw zou gaan bepalen. Bij haar tijdelijke aantreden, na het vertrek van minister Henk Staghouwer op 6 september 2022, leek de gewenste transitie naar kringlooplandbouw echter nog niet echt op rolletjes te lopen. Dit mede door het vlagvertoon rond het stikstofbeleid en het aflopen van de mestderogatie, ooit verleend door Brussel aan de Nederlandse boeren.

En nu de heer Piet Adema dan het stokje als minister van LNV heeft overgenomen, zal het hem evenmin makkelijk vallen de transitie naar een effectieve vorm van kringlooplandbouw in goede banen te leiden. En die effectiviteit is precies waarover we het op deze themadag moeten hebben!

Omdat steeds duidelijker wordt dat kringlooplandbouw en voedselkwaliteit niet los van elkaar staan, wordt de behoefte aan duidelijke antwoorden steeds groter, op vragen als: 'Wat is nu exact kringlooplandbouw, waartoe dient het, onder welke omstandigheden en voor wie werkt dit concept, en hoe sturen we de transitie naar kringlooplandbouw in een richting die werkelijke circulariteit en volwaardig voedsel oplevert?'

Zoveel is zeker: Het bodemleven speelt in het sluiten van nutriëntenkringlopen onveranderlijk de hoofdrol en bepaalt dus de effectiviteit van kringlooplandbouw! De diversiteit van het microbieel bodemleven is zelfs de basis voor de volwaardigheid van ons voedsel en raakt dus direct aan onze gezondheid. Tegelijkertijd moeten we onder ogen zien dat in de industriële voedselproductie de rol en waarde van het bodemleven nog steeds te weinig aandacht krijgt en de industriële vlag er als volgt bijhangt:

'Er wordt op een niet duurzame wijze kwalitatief slechte (onvolwaardige) voeding geproduceerd in een door bestrijdingsmiddelen vervuilde omgeving' (stelling van de dag).

Op de themadag van donderdag 17 november (die voor hetzelfde geld een studiedag zou mogen heten) gaan wij daarom in het licht van de transitie > kringlooplandbouw inventariseren:

  1. Hoe het staat met de duurzaamheid van de Nederlandse (kringloop)landbouw,
  2. Hoe het staat met onze voedselkwaliteit, in relatie tot het (niet) sluiten van kringlopen en
  3. Hoe het staat met milieuvervuiling door bestrijdingsmiddelen, in relatie tot het bodemleven.

Hierover zullen de aanwezigen presentaties horen van respectievelijk

  1. boer en onderzoeker dr.ir. Meino J. Smit,
  2. onderzoeker bodem, bemesting en voedsel ir. Anton O. Nigten en
  3. consultant en onderzoeker bestrijdingsmiddelengebruik ir. Jelmer Buijs.

Vervolgens zal dieper in worden gegaan op dwarsverbanden die er binnen de kringlooplandbouw zoal liggen tussen de genoemde onderwerpen, met inbreng van biologisch melkveehouder Jan Dirk van de Voort en kruidenkundige Hubert Cremer. Gedurende de dag zullen we ook, en steeds opnieuw teruggrijpen op een zeer essentiële vraag: hoe behandelen we het bodemleven volgens de laatste inzichten, in ons streven naar volwaardig voedsel?

De themadag zal plaatsvinden in de ontvangstruimte van Remekerboerderij 'De Groote Voort' aan de Postweg 110 in Lunteren. Bij goede opkomst verhuizen we naar de Pot. Het conceptprogramma van de themadag ziet er op dit moment als volgt uit:

'Hoe het staat met de transitie -> kringlooplandbouw'
9.30 uur - Registratie en koffie
9.55 uur - Opening door de dagvoorzitter
10.00 uur - De toekomst van de Nederlandse (kringloop)landbouw, door dr.ir. Meino J. Smit, boer en onderzoeker, Paterswolde
11.00 uur - Pauze voor vragen
11.15 uur - De huidige samenstelling van de bodem en de consequenties voor ons voedsel, door ir. Anton O. Nigten, onderzoeker bodem, bemesting en voedsel, Wageningen
12.15 uur - Vragen staat vrij: discussie en vragenronde m.b.t. het ochtendprogramma
 
~
12.30 uur - Bio-lunch van bio-boer Jan Dirk van de Voort
~

13.30 uur - Gaan bestrijdingsmiddelen en het bodemleven samen? Door ir. Jelmer Buijs consultant en onderzoeker bestrijdingsmiddelengebruik, Buijs Agro-Services, Bennekom
14.15 uur - Observaties aan mestmonsters door ir. Jelmer Buijs.
14.45 uur - Iedereen pakt er een drankje bij
14.50 uur - Ambulante discussiebijdragen van de sprekers, over kringlooplandbouw, met medewerking van Jan Dirk van de Voort en Hubert Cremer, kruidenkundige. Bij slecht weer: in de Pot. Bij goed weer: in de wei.
15.30 - Afsluiting van het formele deel door de dagvoorzitter en voortzetting van de discussies
16.00 - Sluiting

Locatie:

De Groote Voort
Postweg 110
6741 ML Lunteren

Inloop: 9.30 uur

Klik hier om aan te melden. 

Publicatiedatum: