Jan Wieringa: "Ik reken op de kracht van de democratie, al 1400 zienswijzen ingestuurd"

Veld en Beek strijdt tegen 'schraal grasland' bij Kasteel Doorwerth

Tholen - Er ligt een plan om 22 hectare uiterwaarde bij Kasteel Doorwerth om te vormen van natuurinclusieve landbouwproductie tot schraal grasland. Honderden mensen hebben hier kritiek op, waarmee ze gehoor geven aan een oproep van Jan Wieringa van biologische boerderij Veld en Beek, die op een deel van het perceel zijn koeien heeft staan. "Ik heb zoveel mogelijk mensen opgeroepen om vóór 25 oktober hun zienswijze hierover in te dienen. Dit gaat heel goed. Afgelopen donderdag waren er al 1400 zienswijzen binnengekomen en ik weet zeker dat er de komende uren nog een hoop bij gaan komen. Het zal richting de 1700 gaan schat ik", aldus Jan.

Veld en Beek kan dus duidelijk rekenen op steun van een groot deel van de inmiddels 3400 vaste klanten. "Het is wel grappig. De griffier belde, die is lid van Veld en Beek en gaf aan dit graag te willen blijven. De burgemeester en wethouders zijn ook lid. Het zal een gigantische klus zijn om alle zienswijzen te gaan verwerken." Jan rekent op de kracht van de democratie. "Als je kunt verzinnen dat geen enkele burger dit een zinnige zaak vindt, ga je toch als democratie net zo lang zoeken totdat je een gaatje gevonden hebt waardoor dit voorkomen kan worden. Daar reken ik ook eigenlijk op. Volgens mij gaat het lukken."

In het concept bestemmingsplan 'Uiterwaarden kasteel Doorwerth 2022' wordt voorgesteld om 22 hectare om te zetten van natuurinclusieve landbouw naar schraal arm grasland (natuur). Deze grond wordt gepacht door biologische boerderij Veld en Beek. De boerderij zaaide de afgelopen jaren op deze grond vlakbij het kasteel 30 soorten gras, klaver, kruiden en bloemen in afwisseling met graan voor brood. Op de kopakkers, waar de tractor keert en waardoor toch al minder groeit, wordt niet bemest. Jan: "Wij stellen voor om 11 hectare te verschralen en 11 hectare natuurinclusieve landbouw te behouden. Als naast de bijna 400 hectare schraal arm grasland tussen Wageningen en Arnhem ook deze 11 hectare schraal en arm wordt is er in Renkum verlies aan natuurinclusieve landbouw en heeft Veld en Beek een groot probleem. De melkkoeien kunnen geen melk produceren van arm gras en op arme grond kan geen biologisch graan voor brood verbouwd worden."

Voor meer informatie:
Jan Wieringa
Veld en Beek
Fonteinallee 33
6865 ND Doorwerth
06 12882815
info@veldenbeek.nl 
www.veldenbeek.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven