Nederlandse glastuinbouwbedrijven voor recordprijs verkocht in 1e helft 2022

In de eerste helft van 2022 zijn er in Nederland 15 glastuinbouwbedrijven verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van 1,4 miljoen euro was niet eerder zo hoog, stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De makelaarsvereniging wijst de stijging toe aan de verkoop van enkele duurdere objecten. 

Halverwege 2022 stonden er 35 bedrijven te koop. Volgens NVM in het rapport 'Vastgoedmarkt in beeld Agrarisch & Landelijk' is daarmee de daling die sinds 2015 is ingezet doorgezet. De vraagprijs van glastuinbouwbedrijven is licht gedaald ten opzichte van 2021 en ligt rond de 1,2 miljoen euro.

Jos Ebbers, vakgroepvoorzitter NVM Agrarisch & Landelijk, stelt in een toelichting dat de energiekosten een 'stevige stempel' drukken op de continu├»teit. De onzekere situatie leidt in de rest van 2022 waarschijnlijk tot minder dynamiek in de markt en een teruggang in het aantal transacties. Naast de hoge energiekosten zorgen de opgelopen bouwkosten ervoor dat innovaties en verduurzaming van gebouwen worden afgeremd. 

Uit de rest van het rapport valt op te maken dat er opvallend veel melkveebedrijven werden verkocht in Nederland, terwijl er maar weinig varkenshouderijen te koop staan. De prijs van akkerbouwland en grasland is gestegen. Bekijk hier de hele rapportage. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven