Video 'Blauw Goud' laat zien hoe landbouw en kunst de winning van natuurlijke kleurstoffen in ere herstellen

Verfwinning uit wede terug in Nederland

Odin boerderij De Beersche Hoeve en kunstenares Claudy Jongstra brengen de natuurlijke verfplant wede weer terug op de akker, in de kunst en in de mode. De verfplant, die in de tijd van de Hollandse meesters op onze akkers groeide, is de grondstof voor de diepblauwe kleur waar schilders als Vermeer en Van Gogh beroemd mee werden. Afgelopen zomer werd de verfplant voor het eerst in 100 jaar op grotere schaal geteeld op de biodynamische boerderij van Odin, in opdracht van Studio Claudy Jongstra. Wetenschappers, kunstenaars en de boeren van De Beersche Hoeve reconstrueerden samen de oude ambachtelijke methode van de winning van blauwe kleurstof uit wede en oogstten en verwerkten de planten. Studio Claudy Jongstra past de kleurstof toe in Claudy's kunstwerken en installaties. De korte video 'Blauw Goud' laat zien hoe dit bijzondere proces van co-creatie verloopt.

Wede-blauw in de mode. Foto's: stills uit video.

Verbinding cultuur, landbouw en economie
"Prachtig om te zien hoe mede dankzij de inzet van Claudy Jongstra de teelt van verfplanten, zoals wede voor blauw en wouw voor okergeel, terugkomt in Nederland", aldus Merle Koomans van den Dries (directeur Odin). "Gaaf dat we daar vanuit Odin een bijdrage aan kunnen leveren. We zijn immers niet alleen van de dagelijkse biologische en biodynamische boodschappen. We werken elke dag aan een betere, mooiere wereld. Daar hoort ook een mooi en gezond landschap bij, diversiteit in planten en dieren en schoon water. De teelt van hoogwaardige natuurlijke verfplanten staat in de kinderschoenen, maar kan bij grootschaliger toepassing zomaar nieuwe economische perspectieven bieden voor boeren. Mooi om dat te verkennen. Maar dat in de samenwerking met Studio Claudy Jongstra landbouw, economie en kunst samenkomen is natuurlijk ook superleuk."

Oogsten van wede op Odin boerderij De Beersche Hoeve

Verduurzaming mode
"De verduurzaming van de mode zit nu alleen in biologisch katoen”, zegt Claudy Jongstra. ”Dat is heel mager. De toxische kleurstoffen waar veel rivieren mee worden vervuild, als je daar iets aan doet, dat is al een heel grote stap. Het moet niet alleen gaan over platte economie, maar over ecologische ecologie en sociale ecologie. Odin is een coöperatie en vertegenwoordigt voor ons een hoge kwaliteit en uniciteit, en past daarom goed bij onze uitgangspunten. Met de kleurstof uit de wede hebben we blauw goud in handen! En we hopen dat steeds meer vormgevers, kunstenaars en modehuizen deze natuurlijke verfstoffen gaan gebruiken."

Winning van kleurstof door de wede te koken.

Biodynamische boerderij Beersche Hoeve
Odin boer Teun Luijten: "Wede kom je niet vaak tegen in het agrarisch landschap, dat vooral op voedingsgewassen is gericht. Wij vinden het leuk om hiermee te experimenteren en te onderzoeken of de duurzame teelt van verfgewassen ook op grotere schaal kan. Niet alleen bij ons, maar ook op andere boerderijen." 

Claudia Jongstra

Première video Blauw Goud
De korte video 'Blauw Goud' van filmmaakster Marit Geluk beleeft vandaag zijn première tijdens het gesprek van Bert van Ruitenbeek (Stichting Demeter), Merle Koomans van den Dries (Odin) en Claudy Jongstra over 'De duurzame toekomst van onze landbouw' in de dorpskerk van Baaium. Hier hangt Claudy's enorme wandkleed 'Guernica de la Ecología'. 

Gedroogde kleurstof uit wede - verf gemaakt met blauwe kleurstof uit wede - verven met wede - verven van textiel met blauwe kleurstof uit wede door Studio Claudy Jongstra. 

Bekijk hier de video: 

Klik hier voor meer informatie.

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven