Mogelijkheden voor Costa Ricaanse bio-producten op Deense markt

De studie 'Marketingmodellen voor verse en verwerkte biologische producten in Denemarken', uitgevoerd door de Promotiedienst voor Buitenlandse Handel van Costa Rica (Procomer), onthult de mogelijkheden van Costa Ricaanse bio-producten op de Deense markt, waar de gezamenlijke inspanningen van de publieke en private sector hebben geleid tot een positionering van deze producten in supermarkten, hotels en restaurants.

Denemarken is een belangrijke speler op het gebied van teelt en verkoop van biologisch voedsel, maar de productie betreft vooral vlees, eieren en zuivel. De klimatologische omstandigheden van het land laten weinig ruimte om de biologische teelt uit te breiden naar groenten en fruit en dus is het land afhankelijk van import, wat kansen biedt voor de Costa Ricaanse export, zo meldt thecostaricanews.com.

In 2021 bedroeg de totale Costa Ricaanse export naar Denemarken
$ 4,9 miljoen, met producten als bananen, sierplanten en geconserveerd fruit. De studie bevestigt echter dat ook biologisch geteelde bananen, koffie, ananas en cacao een plaats zouden kunnen veroveren op de Deense markt.

"Het is belangrijk om te weten dat alle producten die als biologisch naar Denemarken worden geëxporteerd, moeten voldoen aan de voorschriften van de Europese Unie. In het geval men kiest voor Deense certificering, moeten bepaalde vormen van verwerking nog in Denemarken worden uitgevoerd, bijvoorbeeld, het ompakken van de producten. Naleving van de gestelde kwaliteitsnormen is essentieel voor het aanboren van nieuwe markten", zegt Marta Esquivel, directeur Planning en Handelsinformatie.

Latijns-Amerika bezit 13% van het biologische areaal ter wereld, waardoor de regio haar aandeel in de export van bio-producten naar Denemarken sinds 2016 met gemiddeld 15% per jaar heeft kunnen vergroten. Dit cijfer zal naar verwachting nog blijven stijgen, aangezien de Deense regering zich inspant om biologische producten te promoten en in te zetten op verbeteringen op milieugebied en een goede gezondheid voor haar burgers.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven