"Met de wetenschap van nu, had ik in januari al moeten stoppen"

Faillissement aangevraagd voor bio-versmarkt Liek

Tholen - Bio-versmarkt Liek in Eindhoven sluit na twee jaar noodgedwongen de deuren. "Een winkel heeft drie tot vijf jaar nodig om op zijn top te komen en daar zaten we nog middenin. Maar hier kon ik niet meer op gaan wachten. De omzet liep de laatste maanden vanwege de inflatie en het dalende consumentenvertrouwen enorm terug. En dan heb ik het nog niet eens over de fiks gestegen kosten", vertelt eigenaresse Angelique Wijnen die zelf het faillissement voor de winkel aangevraagd heeft. "Het was echt vechten tegen de bierkaai. Al had het best nog wel even kunnen duren, zo heb ik mijn personeel tot het laatst kunnen betalen. Ik vond het gewoon niet meer verantwoord, er is geen perspectief en de schulden waren alleen nog maar groter geworden."

Rechts Angelique

De reacties die ze al die tijd op het concept kreeg waren naar eigen zeggen hartverwarmend. "Ik kan me troosten met de gedachte dat het concept echt omarmd is. Er is altijd veel waardering geweest voor het feit dat we gingen voor ecologische, biologische en verantwoorde producten, veelal uit de buurt, waarmee de footprint zo beperkt mogelijk bleef. Ik heb al die tijd ongelooflijk goede reacties gekregen. Maar waar door corona mensen anders naar eten gingen kijken en besloten hier meer geld aan uit te geven, wordt hier nu weer het eerst op bezuinigd."

Liek opende in een heel lastige periode, beaamt Angelique. "We zijn in een mega moeilijke periode begonnen. Behoudens misschien 3 tot 5 maanden is het helemaal geen normale periode geweest. Waar ik in januari na de derde lockdown dacht 'hoe kom ik dit ooit nog te boven', gloorde er toch weer licht aan de horizon en mensen geloofden net als ik nog in het concept." Dat laatste bleek ook uit de succesvolle investeringsronde die volgde waarbij vijftig Eindhovenaren mede-eigenaar werden door een deel van een aandeel van het bedrijf te komen. "Toen stond ik op het punt om te stoppen. En met de wetenschap van nu, had ik dat natuurlijk moeten doen. Maar ik besloot niet op te geven en ging door. Ik wist van tevoren dat ik met dit plan niet rijk zou gaan worden. Maar ik wilde met dit ambitieuze plan echt door bikkelen en iets aan de wereld teruggeven."

Toekomst
Achter de schermen worden door de curator op dit moment de mogelijkheden voor een doorstart onderzocht. Angelique hoopt zeker in de toekomst op een andere manier bij te kunnen gaan dragen aan de biologische sector. "Het is een heel intensieve periode geweest en ik ga na de afwikkeling eerst even bijkomen."

Voor meer informatie:
Angelique Wijnen
06 52608479
angelique@bijliek.nl 
www.bijliek.nl 

 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven