CERES AWARD 2022 gaat naar Westhof Bio-directeur Rainer Carstens

"We hebben al vrij vroeg besloten dat we energieneutraal willen zijn"

De biologische landbouw is van oudsher bijzonder innovatief. Frisse ideeën en concepten helpen bio-bedrijven om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Eén van deze ideeën werd onlangs met de CERES AWARD bekroond: Bioland-teler Rainer Carstens uit Friedrichsgabekoog in het Duitse district Dithmarschen is de beste energieteler geworden. Het agrarische vakblad agrarheute kende hem de overwinning toe tijdens het feestelijke gala 'Nacht der Landwirtschaft' (Nacht van de landbouw) in Berlijn.

De juryleden bekroonden Rainer Carstens als beste energieteler voor zijn inzet voor een gesloten energie- en voedingsstoffenkringloop. "Hij heeft veel innovatieve ideeën op het gebied van hernieuwbare energie uitgevoerd en streeft er consequent naar om zijn bedrijf volledig van eigen hernieuwbare energie te voorzien", aldus de verklaring van de juryleden. De juryleden in deze categorie zijn Nicolette Emmerich van agrarheute, dr. Matthias Baum van R+V Versicherung en Bettina Bischof van de Agentur für Erneuerbare Energien.


Rainer Carstens 

Visitekaartje voor de biologische landbouw
"Onze hartelijke felicitaties aan Rainer Carstens van Westhof Bio-Gemüse. Als energieteler van het jaar is hij een visitekaartje voor de biologische landbouw en een belangrijke inspiratiebron voor veel telers", zegt Annette Stünke. De directeur van Bioland Landesverband SH HH MV is bijzonder blij met de waardering voor het werk van Rainer. "Rainer Carstens constante zoektocht naar nieuwe wegen kan gezien worden als echt pionierswerk. Wij als Bioland-vereniging begeleiden en ondersteunen zijn werk al sinds vele jaren en zijn daarom blij met de erkenning voor zijn prestaties.“

Rainer Carstens runt Westhof Bio-Gemüse, met onder andere een 4 hectare grote kas die voor 100 procent met afvalwarmte van de biogasinstallatie verwarmd wordt. Zijn doel is om op zijn bedrijf een gesloten energie- en voedingsstoffenkringloop te creëren. "Wij hebben al vrij vroeg besloten dat we energieneutraal willen zijn", benadrukt de teler. De biogasinstallatie werkt uitsluitend op groentenresten en grasmaaisel. "Onze biogasinstallatie is voor ons heel bijzonder. Alles wat bij ons voorhanden is aan organische massa wordt ook gebruikt“, aldus Rainer. Het fermentatiesubstraat dat daarbij ontstaat zet de teler vervolgens in als biologische bemesting in de groententeelt.

Voor meer informatie:
Rainer Carstens
Westhof Bio-Gemüse GmbH & Co. KG
Zum Westhof 6
D-25764 Friedrichsgabekoog, Duitsland
Tel.: +49 4839 95350
info@westhof-bio.de 
www.westhof-bio.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven