Vogelgriep vastgesteld in Blija en Ospel

Er zijn weer twee nieuwe vogelgriepgevallen gemeld (in Blija en Ospel). In Blija (gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland) is op een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Dit werd op 14 oktober gemeld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 80.000 vleeskuikens op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dit bedrijf in Blija is in januari 2022 eerder geruimd vanwege een vogelgriepbesmetting. Binnen een zone van 1 kilometer ligt nog 1 ander pluimveebedrijf, deze staat op dit moment leeg vanwege een eerdere besmetting met vogelgriep begin september 2022. Binnen 3 kilometer liggen 3 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden op vogelgriep onderzocht door de NVWA. In de 10 kilometerzone liggen 9 andere bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Ospel
In Ospel (gemeente Nederweert, provincie Limburg) is op een kalkoenenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Hiervan is op 16 oktober melding gemaakt. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 23.850 kalkoenen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen een zone van 1 kilometer liggen nog vijf andere pluimveebedrijven waarvan er drie leeg staan. De twee overige bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. Het besmette bedrijf ligt in pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden.

Binnen een zone van 3 kilometer liggen 28 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden gescreend op vogelgriep en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

In de 10 kilometerzone liggen 110 andere bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven