Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeffrey en Dorus Heeren, Heereco, nemen volledig nieuwe teeltlocatie in gebruik

"Vraag naar biologisch door crises afgezwakt, maar waarden zullen altijd belangrijk blijven voor consument"

Tholen – Voor de Udense champignontelers Jeffrey en Dorus Heeren is 2022 nu al een jaar van uitersten: met de oplevering van de volledig nieuwe teeltlocatie met het schuifsysteem van Christiaens en de installatie van de verpakkings- en palletiseerlijn van Viscon werden in één klap twee grote stappen op het gebied van automatisering gezet. Tegelijkertijd kampt de bio-sector als gevolg van het Oekraïne-conflict en de hoge inflatie met een neerwaartse consumptietrend. Met de beide broers spraken we over de huidige en langetermijn-ontwikkelingen binnen het bedrijf en de sector in zijn algemeenheid.

Heereco werd in 1971 door de ouders van de huidige eigenaren opgericht met een totale capaciteit van om en nabij 1000 kg per week, verdeeld over drie teeltcellen. Vandaag de dag beschikt het bedrijf over in totaal vier teeltlocaties (inclusief de nieuwste teeltfaciliteit) en een totaal oogstvolume tussen de 35 en 70 ton per week. "Ons motto is echter altijd geweest: Niet meer, maar beter, waarbij we altijd openstaan voor innovatie in de breedste zin van het woord. Zo waren we eind jaren '80 een van de eerste telers die kastanjechampignons in het assortiment opnamen en later ook een van de eerste teeltbedrijven met de zogenaamde 'flats' of Portobello. In 2006 stapten we in eerste instantie met één teeltlocatie over op bio, maar al binnen 2-3 jaar schakelden we volledig over." In 2016 volgde de volgende stap met de productie van eigen compost en de ingebruikname van een eigen drogerij.

Totaalassortiment aan bio-paddenstoelen
Vandaag de dag zet Heereco circa 50 procent van het totale volume op de binnenlandse markt af, de rest wordt geëxporteerd naar Duitsland, Frankrijk, België en Scandinavië. Het gros van de Brabantse bio-champignons is sinds jaar en dag bruin, aangezien men "bruin toch meer met een biologisch en vooral natuurlijk product associeert", aldus Jeffrey. "Daarnaast willen de meeste afnemers een totaalassortiment aan bio-paddenstoelen waardoor we sinds enkele jaren samenwerken met naburige telers, zodat we ook oesterzwammen, shiitake en eryngii kunnen aanbieden. Daarnaast hebben we ook een drogerij, waarmee je een zekere flexibiliteit creëert. Als het met de handel niet loopt, heb je in ieder geval een duurzame en bijna kostendekkende uitweg voor je paddenstoelen."

Evenals andere AGF-producten heeft ook de bio-champignonsector enkele turbulente jaren achter de rug. Jeffrey: "Tijdens Corona zagen we een groeiende vraag, aangezien de consument toch meer met gezonde voeding bezig was. Gedurende 2021 zwakte de crisis af, en daarmee ook de vraag. Vanwege de huidige energiecrisis en de inflatie is de vraag verder teruggezakt. Niettemin ben ik ervan overtuigd dat de markt vroeg of laat weer aan gaat trekken. Niets ten nadele van conventioneel, maar bio biedt toch net dat beetje extra, als het gaat om beleving, kwaliteit en duurzaamheid. Deze waarden blijven hoe dan ook belangrijk voor veel consumenten."

Tegelijkertijd kan men van de nood ook een deugd maken, gelooft Jeffrey: "De inflatie en kostenstijging bieden kansen voor het goedkopere segment, met name de grovere champignon. Deze brengt ten opzichte van de kleinere maatsortering, die men hier gewend is wat lagere kosten met zich mee. De grove champignons kunnen daardoor prijstechnisch wat goedkoper in de winkels liggen, waardoor de keuze vaker op dit product zal vallen en consumenten gewend raken aan de grove champignon. Daarnaast vallen de kostenstijgingen bij champignons nog mee als je het afzet tegen kasgroenten en overzees product. Daar liggen wat mij betreft dan ook zeker kansen voor de champignon." Broer Dorus vult aan: "Bovendien zijn we in de nieuwe kwekerij ook qua duurzaamheid, met name in de vorm van warmteterugwinning, een stuk verder dan de oude kwekerij. Hierdoor gebruiken we beduidend minder gas per kilo champignons. Feitelijk gezien dalen de energiekosten, wat in deze moeilijke tijden voor de champignonteelt natuurlijk een voordeel is."

Automatisering en toekomstige afzetmarkten
Evenals in vele andere segmenten binnen de AGF-sector neemt ook in de champignonteelt de automatisering zienderogen toe. Met betrekking tot de teelt wordt daarbij ofwel voor het kantelsysteem dan wel het schuifsysteem gekozen. Beide oplossingen tillen de efficiëntie en vooral de plukprestatie naar een hoger level, waarbij de lichamelijke belasting voor de plukker lager wordt. Tegelijkertijd zorgen deze automatiseringssystemen ervoor dat er minder mankracht nodig is, wat gezien de stijgende loonkosten en groeiende arbeidstekorten geen overbodige luxe is. Dorus: "In ons geval hebben we gekozen voor het schuifsysteem met uitschuifbare bedden. Normaal gaat de plukker langs de bedden en nu komen de bedden, als het ware, langs de plukker. Uiteraard zien we nog ruimte voor verbetering, maar de resultaten in de eerste paar maanden verlopen naar tevredenheid en de oogstprestatie is groeiende, maar daarnaast is de techniek ook voor nieuwe medewerkers geen enkel probleem. In die zin zijn we absoluut op de goede weg."

Met inmiddels twee zonen en een stiefzoon in de zaak staat de volgende generatie bij Heereco al klaar. Jeffrey: "Dat is voor ons ook de voornaamste motivatie achter deze investering. We willen immers een gezond en toekomstgericht bedrijf aan de volgende generatie doorgeven." Om die reden staan de beide broers ook open voor nieuwe impulsen binnen de champignonsector. Tijdens de BDC-Tagung – de jaarvergadering van de Duitse champignonbond, waarbij Heereco de traditionele bedrijfsbezichtiging verzorgde – werd de toekomst van de champignon, onder meer als bestanddeel in vleesvervangende producten, uitvoerig besproken. "Ik zie hier zeker potentie in, ook voor ons bedrijf. Over de gehele linie is de bio-champignon beduidend goedkoper dan de goedkoopste vleesproducten. In die zin bevinden we ons in een toekomstbestendige sector met volop potentie", besluit Jeffrey.

Voor meer informatie:
Jeffrey en Dorus Heeren
Heereco 
Goordonksedijk 26
5406 NX Uden
06 27026077 (Jeffrey)
06 27026078 (Dorus)
info@heereco.nl 
www.heereco.nl