Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gebrekkige silohygiëne kan een extra nadelig effect hebben op zonnepanelen"

Benut de voordelen van goede silohygiëne

Hoe vaak maakt u uw silo’s schoon? U staat er misschien niet altijd bij stil, maar net als een auto of trekker heeft ook een silo onderhoud nodig. Besteedt u hier te weinig aandacht aan, dan kan dat u problemen opleveren en (veel) geld kosten.

Merkt u dat er stof uit uw silo's komt? Dat u niet de volle capaciteit van uw silo’s kunt benutten? Lijkt er iets mis te zijn met de vijzel of een van de pijpen? Dan is het waarschijnlijk tijd om de silo's schoon te maken. Vaak hebben dit soort problemen te maken met vuile, verstopte filters of opgehoopt restvoer.

Links de ongewenste situatie: opgehoopt restvoer dat vast zat in de silo. Rechts de gewenste situatie: een schone silo, zowel aan de binnen- als buitenkant.

Het belang van een schone silo
Er zijn verschillende typen silo's. Reudink-chauffeur Roy komt het regelmatig tegen: "Soms moet ik 30 ton voer lossen in een silo met ontluchtingsfilter met voldoende capaciteit en dan past er met moeite 26 ton in. Dan komt er al stof uit de silo's. Vaak komt dit door verstopte of vuile filters. Die moeten eerst schoongemaakt worden, pas dan kun je de capaciteit van een silo optimaal benutten." Het is best een klus om de silo's schoon te maken. Het kost tijd en u heeft de juiste spullen nodig of moet een gespecialiseerd bedrijf inschakelen wat kosten met zich meebrengt. Toch is het noodzakelijk. Met verstopte filters loopt u het risico dat de silo knapt. Als dat gebeurt terwijl u of een erfbetreder in de buurt staat, zijn de gevolgen niet te overzien. En dan bent u beduidend meer geld kwijt dan aan een regelmatige schoonmaak.

Naast de silocapaciteit, zijn er nog een aantal belangrijke redenen om silo's goed schoon te houden. Zo zijn restanten opgehoopt, oud voer een goede voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Door die schimmels en bacteriën kunnen toxines (gifstoffen) ontstaan die de kwaliteit en smakelijkheid van het voer beïnvloeden. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en voeropname van uw dieren wat resulteert in een verminderd technisch resultaat. Opgehoopt voer kan bovendien schade toebrengen aan de installatie en ertoe leiden dat de vijzel onderaan de silo kapotgaat, omdat het voer er niet door kan.

5 tips voor goede silohygiëne

  1. Draai de silo's één keer per jaar helemaal leeg en maak ze schoon. Zo voorkomt u dat er oud voer in zit en kunt u ze (laten) reinigen. Heeft u een meelvoeder of een vochtig voer, dan is het advies vaker schoon te maken.
  2. Controleer de silo's en bijbehorende pijpen regelmatig op lekkage en aangekoekt restvoer.
  3. U kunt uw silo's zelf schoonmaken met water (hoge drukspuit) of dit uitbesteden aan een gespecialiseerd siloreinigingsbedrijf.
  4. Laat de silo na schoonmaak voldoende opdrogen, voordat er nieuw voer in komt. Anders werkt u schimmel- en bacterievorming in de hand.
  5. Vergeet de hygiëne rondom de silo niet. Ongedierte laat zich snel zien. Plaats geen kadaverton naast of op de looproute naar de silo. Heeft u een silo met stofzak? Zorg ervoor dat de stofzak na gebruik in een afgesloten ton of container kan worden weggegooid.

"Gebrekkige silohygiëne kan een extra nadelig effect hebben op zonnepanelen", vult Roy aan. "Als de silo’s of de filters niet goed schoon zijn, zorgt dit voor stof bij het inblazen. Dit stof komt terecht op de zonnepanelen, waardoor ze minder energie opwekken. Denk daarom ook goed na waar je de ontluchting van de silo plaatst."

Onze chauffeurs kunnen samen met u de silo’s op uw erf controleren om te zien of schoonmaak nodig is. Twee dingen die u tussentijds al kunt doen: de silo schoonblazen of met een rubberen hamer op de zijkanten van de silo slaan om restvoer los te trillen zodat het zakt.

Meer info?
Er zijn verschillende typen silo's. Wellicht heeft u een silo met bovenop een filter of werkt u juist met een stofzak. Voor de verschillende silo's is (wellicht) een andere aanpak vereist. Heeft u vragen over het schoonmaken van uw silo's? Neem dan gerust contact op met de klantenservice van Reudink.

Let op: Vogelgriep: extra aandacht voor hygiëne
Vanwege AI zijn de verscherpte hygiëne-eisen weer van kracht om risico's te beperken. Dit heeft ook invloed op transport: vrachtwagens worden ontsmet, en vrachtwagenchauffeurs dragen wegwerpkleding die zij wettelijk verplicht zijn achter te laten op het boerenerf. Zorgt u daarom voor een afvalcontainer bij de uitrit van uw bedrijf?

Voor meer informatie: info@reudink-bio.eu en +31 (0)88 0248165 (Klantenservice Lochem)

Publicatiedatum: