"Optimale oogstomstandigheden hebben voor een weelderige oogst gezorgd"

Biohof Münch oogst weer volle maan appelen

In de nacht van zondag op maandag werd bij Biohof Münch in het hart van het Alte Land de oogst van de 'volle maan appel' van dit jaar binnengehaald. De optimale oogstomstandigheden hebben voor een weelderige oogst gezorgd, zegt bedrijfsleider Marco Bartels. "We hebben in totaal meer dan 100 ton kunnen plukken, dat is meer dan vorig jaar. De goede oogstomstandigheden hebben ook tot een goede kwaliteit geleid."

Biohof Münch is de enige aanbieder van volle maan appelen in Duitsland en levert het grootste deel aan de biologische winkelketen Tegut. "Uitsluitend appelen van het ras Jonagored worden als volle maan appelen verkocht, die over het algemeen tot eind januari in de handel verkrijgbaar zijn. Wat de volle maan appel verder nog speciaal maakt, is volgens Marco de productpresentatie aan de point of sale. "Elke afzonderlijke appel wordt neergelegd en als volle maan appel geëtiketteerd." Dit is ook te zien in de verkoopcijfers: "Nadat de verkoop van de volle maan appelen beëindigd wordt, neemt de vraag naar de 'normale' Jonagored-appelen merkbaar af. Hieruit blijkt dat ons concept goed wordt ontvangen door de consumenten."


Impressies van de volle maan oogst van dit jaar

Niet alleen bij de volle maan appelen, maar ook bij alle andere rassen is de bio-teler tevreden over de oogstresultaten van dit jaar. "Zoals het er nu naar uitziet zullen we Elstar tot eind mei en Topaz zelfs tot in juni aan kunnen bieden. Vroeg in het seizoen, ongeveer tot eind november, bieden we bovendien de Santana aan. Jonagored en Natyra zullen we vervolgens gedurende de zomer verkopen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het ons ook lukken om aan te sluiten op de nieuwe oogst, waardoor de consumenten twaalf maanden per jaar terug kunnen vallen op lekkere, regionale appelen", schetst Marco. Ook dit jaar verliep de overgang van de appelen van de oude oogst naar de verkoop van de eerste nieuwe appelen naadloos.

In totaal zal Biohof Münch vergeleken met vorig jaar ongeveer één derde meer oogst op de markt brengen. "Ook wij worden met de huidige kostenstijgingen geconfronteerd, zoals bijvoorbeeld bij de teelt en het transport. Aan de andere kant hebben we dit jaar niet alleen een grote, maar ook een visueel aantrekkelijke en uitstekend smakende oogst ter beschikking. In dat opzicht zijn we vol vertrouwen dat het een goed verkoopseizoen wordt", voorspelt Marco.

Op langere termijn zet de bio-teler steeds meer in op de teelt van schurftresistente rassen. "Diversiteit aan rassen is bijzonder belangrijk voor ons, waarbij de Elstar nog steeds op de eerste plaats komt. Momenteel proberen we onze Natyra-teelt succesvol uit te breiden. Het aandeel van dit ras bedraagt momenteel ongeveer 10 procent, wat overeenkomst met ongeveer 12 hectare. Hoewel de Natyra een relatief hoog aandeel aan kleine en middelgrote appelen heeft, wordt ze goed ontvangen door de consumenten. Verder planten we dit jaar voor het eerst het ras Freja op circa 3 hectare, deze kunnen we dan vanaf 2024 voor het eerst oogsten."

Voor meer informatie:
Marco Bartels
Bio Obst Münch GmbH & Co. KG
Domänenweg 10
21129 Hamburg, Duitsland
040 226 317 630
info@bioobstmuench.de 
www.bioobstmuench.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven