Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bananen, koffie en katoen het vaakst zowel fairtrade als biologisch gecertificeerd

Fair trade wordt beter verkocht, maar is steeds minder bekend

Tijdens de Week van de Fair Trade, van 5 tot en met 15 oktober, zetten alle fairtradeorganisaties eerlijke handel in de kijker in het hele land. Vorig jaar werd in België een recordbedrag uitgegeven aan fairtradeproducten, maar de bekendheid van het keurmerk gaat achteruit. Komende week brengt er gelukkig een waaier aan activiteiten fair trade naar de mensen toe. 

Volgens de barometer 'Belgen en fair trade 2022' liggen veel mensen wakker van de dalende koopkracht, maar toch gaven Belgen nooit meer uit aan fair trade dan in 2021: gemiddeld 29,28 euro per Belg. Dat is een stijging van bijna 20% tegenover het jaar ervoor.

In contrast met het sterk stijgende consumptiecijfer staat de dalende bekendheid van fair trade. Zo'n 71 procent van de Belgische bevolking zegt al van fair trade gehoord te hebben. Dat is 15 procent minder dan vorig jaar. Drie op de tien Belgen kennen het principe dus niet, en die trend is nog sterker bij jongeren. Bij de mensen die er al over gehoord hebben, heeft fair trade wel een positief imago. 

Geeuw om de koffie te redden? 
Onder de hashtag #savecoffee roept Fairtrade Belgium op om te geeuwen tegen de beroerde situatie waarin koffieproducenten zich (nog steeds) bevinden. "Koffieoogsten in Brazilië, Guatemala & Honduras mislukken omdat koffieplanten enorm gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Als we nu niks doen dan zal er binnen enkele decennia geen koffie meer zijn. En als er geen koffie is, hoe zullen we dan wakker blijven?"

Maak van fair trade de norm
"Red het klimaat, maak van fair trade de norm", zo roept Oxfam België op. "De impact van de klimaatcrisis is voor boeren in economisch kwetsbare landen immers nog harder voelbaar dan bij ons. Enkel met een eerlijk inkomen kunnen boeren zich aanpassen aan de extremere weersomstandigheden."

Daarom ligt in de Wereldwinkels een klimaatpetitie waarbij Oxfam concrete klimaatmaatregelen eist van onze verschillende overheden. De petitie, die ondertussen al ruim 5000 handtekeningen telt, zullen ze aan de ministers overhandigen tijdens de VN-klimaatconferentie in november.

Bio en fair trade: een nauwe band
Bij Bio Mijn Natuur zien ze dat bio en fair trade een goede match blijven: bananen, koffie en katoen zijn het vaakst zowel fairtrade als biologisch gecertificeerd. Wereldwijd is 66 procent van de fairtradekoffie die in 2020 werd verkocht biologisch gecertificeerd. Voor bananen ligt dat aandeel op 63 procent, bij katoen op 56 procent. 

Tussen 5 en 15 oktober brengt een waaier aan activiteiten in heel België fair trade naar de mensen toe.

Voor meer informatie: www.weekvandefairtrade.be

Bron: Bio Mijn Natuur

Publicatiedatum: