Enquête 'Beheersing van wortelknobbelaaltjes in biovruchtgroenteteelt'

Van 2018 tot 2022 liep het VLAIO-LA project 'Beheersing van Meloidogyne spp. in intensieve biologische vruchtgroenteteelt in kas'. De bedoeling was om in dit project een economisch en praktisch haalbaar, robuust teeltsysteem te ontwikkelen voor een intensieve biologische vruchtgroententeelt onder beschutting ter beheersing van wortelknobbelaaltjes.

PCG probeert diverse strategieën uit, zoals onderstammen, vanggewassen in de winterperiode, tussenteelten in de vruchtgroenteteelt en toevoegen van natuurlijke bodemmiddelen (bv compost, chitine of biologische preparaten), en met succes. Wat bleek? Met de juiste keuze van onderstam/cultivar kan opbrengstderving worden beperkt en tegelijkertijd de populatie van wortelknobbelaaltjes verlaagd worden. In combinatie met het inzetten van vanggewassen, tussenteelten en natuurlijke bodemmiddelen biedt dit perspectieven om de wortelknobbelaaltjes te beheersen. Preventie blijft echter van cruciaal belang. Een goede bedrijfshygiëne en vertrekken van aaltjesvrij uitgangsmateriaal helpen om problemen te voorkomen.

Om dit project af te sluiten, wil PCG graag weten hoe u als teler de resultaten van dit onderzoek kon gebruiken. Daarom hebben ze een korte enquête opgesteld met vijf vragen.

Bron: PCG


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven