Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Enquête 'Beheersing van wortelknobbelaaltjes in biovruchtgroenteteelt'

Van 2018 tot 2022 liep het VLAIO-LA project 'Beheersing van Meloidogyne spp. in intensieve biologische vruchtgroenteteelt in kas'. De bedoeling was om in dit project een economisch en praktisch haalbaar, robuust teeltsysteem te ontwikkelen voor een intensieve biologische vruchtgroententeelt onder beschutting ter beheersing van wortelknobbelaaltjes.

PCG probeert diverse strategieën uit, zoals onderstammen, vanggewassen in de winterperiode, tussenteelten in de vruchtgroenteteelt en toevoegen van natuurlijke bodemmiddelen (bv compost, chitine of biologische preparaten), en met succes. Wat bleek? Met de juiste keuze van onderstam/cultivar kan opbrengstderving worden beperkt en tegelijkertijd de populatie van wortelknobbelaaltjes verlaagd worden. In combinatie met het inzetten van vanggewassen, tussenteelten en natuurlijke bodemmiddelen biedt dit perspectieven om de wortelknobbelaaltjes te beheersen. Preventie blijft echter van cruciaal belang. Een goede bedrijfshygiëne en vertrekken van aaltjesvrij uitgangsmateriaal helpen om problemen te voorkomen.

Om dit project af te sluiten, wil PCG graag weten hoe u als teler de resultaten van dit onderzoek kon gebruiken. Daarom hebben ze een korte enquête opgesteld met vijf vragen.

Bron: PCG

Publicatiedatum: