Maarten Roeleveld (Voortwyk) neemt deel aan de Kruiwagenmars op 12 oktober

"De bodem moet centraal staan, weinig mensen bij de overheid zien het grotere verband"

Maarten Roeleveld van Voortwyk Farm & Food is één van de deelnemers aan de Kruiwagenmars in Den Haag die morgen plaats zal vinden. "Ik heb mij aangemeld voor de Kruiwagenmars omdat het initiatief mij aanspreekt. De bodem moet centraal staan. Boeren kunnen een belangrijk rol spelen in het beheren van de bodem. Overal is de bodem verschillend; grondsoort, droog, rotsachtig/bergachtig of er is juist veel of zelfs te veel water zoals hier op de veengrond. Maar in een droge zomer heb je daar ook weer je voordeel van. Boeren hebben in hun bedrijfssysteem een taak om de voedselproductie te combineren met water- en bodembeheer, onderhoud van landschap en CO2 opslag in de bodem en kunnen daarmee ook oplossingen aandragen voor het klimaatvraagstuk. Dat zou toch een verdienmodel moeten zijn, maar nu weet geen enkele ambtenaar of politicus dat. Weinig mensen bij de overheid zien dat grotere verband. Alle reden om dat eens onder de aandacht te brengen", vertelt Maarten. 

Maarten is sinds 2017 boer. "Er is nu 30 hectare grond in eigendom met vleesvee; met 25 Lakenvelderkoeien en 25 Anguskoeien samen met 150 kippen. Er is een boerderijwinkel waar naast rundvlees ook varkensvlees en kippenvlees wordt verkocht. De grondsoort is klei op veen."

Hiervoor werkte Maarten in de logistiek, met allerlei zware transporten in de olie en gasindustrie. "Mijn opa kwam uit een groot gezin met een boerderij waar zijn oudste broer dat bedrijf overnam. Ik ben als kind ook regelmatig bij die oudoom op de boerderij geweest. Er sluimerde altijd een idee om zelf boer te worden. In 1999 kreeg ik een boek in handen van Joel Salatin; dat ging over Groepsdynamiek en hoe je met gemeenschappen een boerderij kunt opzetten. Joel Salatin bleek nog veel meer interessante boeken te hebben geschreven over Biodiversiteit en Permacultuur. Ik las ook boeken van Gabe Brown over regeneratieve landbouw. Ik had een idee om een stuk land te kopen en daar te gaan pionieren, maar het duurde nog tot 2017 toen het realiteit werd. Ik heb een technische opleiding gehad en helemaal geen echte landbouwopleiding. Ik was daarmee ook veel vrijer in het denken over Regeneratieve Landbouw en Permacultuur. Ik probeer van alles uit om dat op deze grond vorm te geven. Het is grasland en op deze grond kun je ook maïs verbouwen. Ik doe het anders en teel naast gras nu voererwten, graan, vlinderbloemigen en groenbemesters als Bladrammenas. Dat kunnen we ook maaien en we maken er zoveel mogelijk hooi van voor het vleesvee. Najaarsgras gaat in kwaliteit achteruit maar met groenbemestersgewassen kan ik het vleesvee prima voeren. Het gaat vooral om lang te weiden en veel Omega 3 en 6 te oogsten, dat is heel belangrijk voor onze vleesklanten. Inkuilen doen we liever niet. In een hele natte zomer heb ik wel eens het 'bijna hooi' in kuilbalen gewikkeld."

Klik hier voor meer informatie over de Kruiwagenmars van woensdag 12 oktober. 

Voor meer informatie:
Maarten Roeleveld
BD Boerderij Farm & Food
Zandpad 30
3621 ND Breukelen
06 44402242
maarten@voortwyk.nl 
www.voortwyk.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven