Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

1 miljoen Europese geldige handtekeningen voor burgerinitiatief Red Bijen en Boeren

Het Europees burgerinitiatief Red Bijen en Boeren heeft de mijlpaal van 1 miljoen geldige handtekeningen bereikt. De certificaten van 27 EU-lidstaten zijn aanvaard en de Europese Commissie heeft het initiatief gevalideerd. Dit succes markeert een zeer duidelijke en luide wens
van de EU-burgers om het gebruik van pesticiden sterk terug
te dringen. De 1,1 miljoen burgers van het initiatief eisen een geleidelijke afschaffing van synthetische pesticiden en een herstel van de natuur in landbouwgebieden. Als volgende stap zullen de organisatoren door de Commissie worden uitgenodigd en zal
binnen 3 maanden een hoorzitting in het Europees Parlement plaatsvinden om met parlementsleden van gedachten te wisselen over de eisen van het ECI.

Het Europese burgerinitiatief Red Bijen en Boeren vraagt om:

  • Een uitfasering van 80% van het gebruik van synthetische pesticiden tegen 2030 en 100% tegen 2035
  • Herstel van de biodiversiteit op landbouwgrond
  • Financiële steun voor landbouwers om over te schakelen op agro-ecologische praktijken

De kaart met een ranking van de landen waar het vereiste aantal handtekeningen zijn bereikt.

Martin Dermine, vertegenwoordiger van het burgerinitiatief en directeur van PAN Europe zegt: "Dit is het zevende succesvolle ECI en al de tweede tegen pesticiden. Het is een sterk democratisch signaal aan de EU en nationale beleidsmakers om naar de burgers te luisteren en af te stappen van giftige pesticiden. Boeren en de wetenschap hebben aangetoond dat agro-ecologie de wereld kan voeden zonder chemicaliën. Het is hoog tijd dat onze politici ophouden te luisteren naar de agro-industrie en zich gaan inzetten voor de toekomst van onze kinderen."

Helmut Burtscher-Schaden, plaatsvervangend vertegenwoordiger (GLOBAL 2000, Friends of the Earth Oostenrijk) voegt daaraan toe:
"In veel EU-landen lijken de landbouwministeries een ongezond vertrouwen te hebben in de zegeningen van de agro-industrie of een te nauwe relatie. Daarom proberen zij veranderingen tegen te houden die ons voedselsysteem zouden bevrijden van zijn afhankelijkheid van
chemicaliën. Het verzamelen van 1 miljoen geldige handtekeningen tijdens de Covid-pandemie is echter een sterk signaal voor een overgang naar klimaat- en bijenvriendelijke landbouw."

Klik hier voor meer informatie. 

Publicatiedatum: