Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We hebben elke stap in onze zeer korte keten zelf in de hand"

Nederlanders combineren moringateelt en wetenschap in Kenia

Tholen - In april 2021 zijn in Kenia zo'n 2 miljoen Moringabomen geplant. Inmiddels heeft het Nederlandse bedrijf LEAFS From Kenya 150 mensen in dienst. Oprichters Matthea Rijneker en Joris Elstgeest kunnen terugkijken op een uitdagend maar succesvol eerste anderhalf jaar. Matthea: "Een half jaar later stonden de bomen er echt al heel goed bij. We hebben een goede naam opgebouwd bij de lokale gemeenschap, zo verzorgen we onder meer het ontbijt en de lunch voor onze medewerkers en hebben de omringende dorpen nu ook elektriciteit. We willen impact maken met elk Moringa zaadje dat wij zaaien. Het is mooi om te zien dat er dankzij ons bedrijf economische groei gerealiseerd is in de regio. Daar profiteert de lokale bevolking direct van."

Joris en Matthea

Ze geeft aan dat het al met al best een uitdaging was. Niet alleen de vele reisuren - het stel vliegt om de week van Nederland naar Kenia en weer terug - ook de omstandigheden werken niet altijd mee. "We hebben bewust voor deze locatie, Majoreni gekozen. Vanaf hier kunnen we onze producten eenvoudig verschepen. Wel merken we dat het in Nairobi en omgeving allemaal toch wat beter geregeld is dan in en rond Mombasa. Dit is één van de armste regio’s van Kenia en een deel van onze werknemers komt rechtstreeks uit de plaggenhut bij ons bedrijf terecht. Daardoor hebben zij zeker de eerste tijd intensieve begeleiding nodig. Dit bieden we ze graag."

Een hand vol zaad en een medewerkster in het moringaveld

'Wetenschappelijk telen'
In haar vorige baan bij Royal FloraHolland heeft ze de nodige werkervaring opgedaan in Kenia. "Zo heb ik onder meer 3 jaar lang de kantoren in Oost-Afrika aangestuurd." Joris hield zich als potplantenkweker na verloop van tijd bezig met wetenschappelijke onderzoeken naar de inhoudstoffen van planten, in samenwerking met de WUR. Hiermee vergaarde hij de nodige kennis die hij nu bij LEAFS from Kenya ook goed kan gebruiken. In 2018 is hij in Oeganda terecht gekomen en daar werd op 1800 hectare stevia, chia en moringa geteeld. Allemaal biologisch. "Het is erg waardevol om al deze kennis en ervaring nu in te kunnen zetten voor ons eigen bedrijf."

Ook bij LEAFS From Kenya doet Joris onderzoek naar de inhoudstoffen, dit keer dus voor de moringa boom. "We zijn net gestart met het testen van samples op inhoudstoffen. Omdat het om een natuurlijk product gaat verschilt dit nog wel eens, maar we willen kunnen aantonen dat we qua inhoudstoffen nooit onder een bepaald niveau zitten. Ook werken we met een soil analizer. Hiermee kunnen we de nutriënten in de grond meten en door ook van het gewas data te verzamelen, weten we het effect van bepaalde teeltmaatregelen op de nutriënten in de bladeren. Vanuit mijn achtergrond als kweker kan ik sturen op nutriënten en weten we wat de grond en de plant nodig heeft. Je kunt dit bijna wetenschappelijk telen noemen. Door te meten wat je er uit haalt, weet je wat je weer in de bodem moet stoppen."

Moringapoeder

Korte keten
De bio-certificering was voor Matthea en Joris een must. Biologisch, zonder toevoegingen, is volgens hen de toekomst. LEAFS from Kenya werkt met een heel korte keten, stelt Matthea. "We hebben elke stap in onze zeer korte keten zelf in de hand. Eigenlijk werken we op de Nederlandse manier in Kenia. Na de oogst en verwerking verschepen we de bladeren zo snel mogelijk. Wij hebben veel ervaring met handel in Afrika en weten daardoor precies wat er moet gebeuren. We geloven heel erg in ons gezonde product. Het heeft veel potentie in een markt die verschuift naar meer zuiver, plantaardig en puur. Moringa is in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en de VS al flink in opmars. Vanuit de pandemie ontstond duidelijk meer vraag."

Joris vertelt dat het verwerken van moringa een heel specialistisch proces is. "Na de oogst drogen wij het binnen drie uur onder de 50 graden. Hierdoor behouden we de voedingsstoffen, je mag de bladeren immers niet te hoog verwarmen. Wij verwerken alleen het blad, zelfs de bladsteeltjes filteren we er uit. De Moringaboom bevat heel hoge waarden vitamines, antioxidanten, amino-zuren en veel mineralen."

Meer toepassingen mogelijk
Vooralsnog werkt LEAFS from Kenya dus puur en alleen met het blad van de Moringaboom. Joris: "Wel zien we nog mogelijkheden voor veel meer toepassingen. Zo bevat moringa veel zeatine, wat vanwege het celvernieuwingshormoon gebruikt wordt in anti-verouderingsproducten. Ook hebben we plannen om een moringa-olie lijn op te zetten. En wat te denken van moringa als smaakmaker naast andere kruiden op het schap? Hiermee kunnen we het meest gezonde kruid in het schap leveren, met het hoogste gehalte aan vitaminen en antioxidanten. En nog lekker ook!"

Voor meer informatie:
Matthea Rijneker & Joris Elstgeest
LEAFS From Kenya
Noorderhemweg 42-A
2371 EC Roelofarendsveen
+31 (0)6 46145207
+254 (0)707 887013
matthea@leafsfromkenya.com 
www.leafsfromkenya.com