Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een geweldige erkenning om te weten dat wat we doen, werkt"

Zeldzame specht keert terug naar Dorset 'dankzij biologische landbouw'

Een specht waarvan men dacht dat hij plaatselijk bijna was uitgestorven, is gezien op een boerderij in het Britse plaatsje Corscombe (West Dorset) en deskundigen denken dat dit te danken is aan de biologische landbouwpraktijken. De kleine bonte specht werd op de Hollis Mead Organic Dairy Farm in Corscombe gezien door de Dorset Wildlife Trust (DWT) tijdens een onderzoek dat met regelmaat plaatsvindt.

Het is een bedreigde vogel van klasse 4 en staat op de rode lijst. Op nationaal niveau is de populatie sinds 1970 met 83% gedaald en er zijn slechts 12 broedparen in Dorset, aldus de DWT.

Emily Newton, contactpersoon landeigenaren bij DWT, zei dat de vogel, die zo groot is als een huismus en "zeer geheimzinnig en schuw", een paar maanden geleden op de boerderij was gezien. "Nu we weten dat ze er zijn, kunnen we met Hollis Mead samenwerken om de habitat te beschermen en ervoor te zorgen dat de boeren weten dat de kleine bonte specht in het gebied is", voegde ze eraan toe.

Industriƫle landbouwpraktijken zijn niet goed geweest voor de natuur, volgens Rex Fisher van Hollis Mead Organic Dairy Farm. Hij zegt: "De landbouw heeft de natuur in dit land iets verschrikkelijks aangedaan." Hij is er van overtuigd dat de biologische aanpak van zijn boerderij gunstig is voor de biodiversiteit. "De bossen zijn onbeheerd en bomen vallen waar ze willen zodat insecten zich kunnen voeden. Wij knippen geen heggen. We willen een wilde boerderij en we geloven dat onze landbouwmethode de natuur zal helpen."

DWT voert elk kwartaal een biodiversiteitsonderzoek uit op de boerderij met 200 melkkoeien. Mevrouw Newton zegt dat haar biologische praktijken een verschil hebben gemaakt voor de kleine bonte specht en andere soorten. "Als je een 'less is more'-benadering hebt in je landbouwsysteem, wat Hollis Mead ondersteunt - ze gebruiken geen kunstmest, ze grazen extensief - zodat de natuurlijke habitats kunnen groeien", zei ze. De heer Fisher voegde daaraan toe: "Het is een geweldige erkenning om te weten dat wat we doen, werkt."

Bron: BBC

Publicatiedatum: