"Deze groep toont dat er oplossingen zijn"

Caring Farmers nummer 1 in de Duurzame 100

Caring Farmers heeft afgelopen donderdagavond de eerste prijs gekregen in de Duurzame 100 (Trouw). "We zijn trots op al onze caring consumenten, wetenschappers, ketenpartners, winkeliers, dokters, NGO's, de Caring Vets maar vooral op onze boeren! Zij steken hun nek uit, spreken zich uit voor een versnelde transitie naar een volhoudbaar voedselsysteem en wachten niet op de overheid om te verduurzamen maar gaan zelf aan de slag", zo luidt de reactie namens Caring Farmers op de eigen website.

"We bedanken onze Raad van Advies en onze Caring Sponsors en al die mensen die ons hebben ondersteund de afgelopen drie jaar. We hopen dat de politiek onze prijs ziet als een belangrijk signaal voor de richting van de landbouw. De prijs sterkt ons in ons gedachtegoed en we blijven ons onverminderd inzetten voor een landbouw binnen ecologische grenzen. Iedereen kan daarbij helpen en zich aansluiten bij de Caring Community."

De felicitaties van Caring Farmers gaat uit naar alle andere 99 initiatieven die stuk voor stuk aandacht verdienen. In de lijst staan ook onder meer Land van Ons (5), Aardpeer (10), Herenboeren (28) en Plastic Soup Surfer (36). Klik hier voor de volledige lijst van de veertiende Duurzame 100.

Lees hier het verhaal van de jury over Caring Farmers: 
"Het is een positief geluid in een boze wereld", oordeelt de jury over boeren die laten zien hoe zij werken zonder de natuur te schaden. Het burgerinitiatief Caring Farmers is dit jaar de winnaar van de Duurzame 100 van Trouw. 

"Er is heel veel perspectief voor milieuvriendelijke landbouw", zegt Klaske Kruk, voorzitter van de jury, over Caring Farmers. "De boeren die lid zijn van Caring Farmers laten dat zien. Zij hebben lef en doorzettingsvermogen. Zij wachten niet af tot de overheid maatregelen neemt om het milieu te beschermen, maar beginnen zelf. Terwijl er bij een groot deel van de boeren spanningen zijn en onrust heerst over de toekomst van de landbouw toont deze groep dat er oplossingen zijn", meent Kruk, oprichter van Circularities, adviseur voor een duurzame economie.

De beslissing van de jury viel afgelopen zomer. Het thema van Caring Farmers is voortdurend een onderwerp in het publieke debat. Deze week vooral door het advies van stikstofcrisismanager Johan Remkes. Ook Caring Farmers reageerde op zijn verhaal: "Remkes hamert, net als wij, op integrale oplossingen waar natuur, dierenwelzijn, klimaat, bodem en boer allen mee gediend zijn."

Caring Farmers bestaat drie jaar en heeft in die periode een positie verworven te midden van andere boerenorganisaties, meent de jury. Vertegenwoordigers van de groep van ongeveer 300 boeren zaten in augustus aan tafel met het kabinet om te praten over oplossingen voor de stikstofcrisis. In juli presenteerde een aantal boerenorganisaties, waaronder Caring Farmers, een 'GroenBoerenPlan', waarover minister Christianne van der Wal (natuur en stikstof) zei: "Dit is de richting waar we naartoe moeten."

Voor meer informatie: www.caringfarmers.nl 

Bron: Caring Farmers


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven