"Mensen rijden echt om voor onze producten"

Biologisch bedrijf Blok verkort keten met eigen pakstation

Tholen – Sinds kort is biologisch bedrijf Blok in het Zeeuwse 's-Heer Arendskerke ook gecertificeerd als pakstation. De bio-pluimveehouders blijven aan een coöperatie leveren, maar willen daarnaast graag meer met de eieren de korte keten in. "Het leveren aan de coöperatie werkt hartstikke goed en hier zijn we heel tevreden over, maar we zouden het leuk vinden om onze eieren wat meer regionaal af te zetten en echt de korte keten in te gaan. We merken dat er meer rechtstreekse vraag is naar onze eieren", vertelt Hilde Franse.

De nieuwe tak van sport zal zeker niet ten koste gaan van de samenwerking met de coöperatie, benadrukt Hilde. "Dat loopt altijd goed en dat is natuurlijk een stukje zekerheid dat we als jonge ondernemer willen behouden. Daarnaast willen we er wat schakels tussenuit halen en als producent rechtstreeks aan de afnemer gaan afzetten. We willen gaan kijken hoe ver we met het pakstation komen. Dat is natuurlijk afwachten omdat we hiermee nog maar net van start gegaan."De bio-pluimveehouders willen hun eieren in de buurt gaan leveren aan allerlei verschillende soorten initiatieven. "En natuurlijk verkopen aan mensen die bewust kiezen voor producten uit een korte keten. We merken dat dit leeft onder de consument. Er is wat meer bewustwording. Het probleem nu is vooral het feit dat bio-producten wat meer kosten. Dat maakt het nu tot een lastige markt."

Het opzetten van het pakstation heeft best een tijdje geduurd. "Hier waren we al ver voordat de ophokplicht vorig jaar oktober in ging mee bezig. Het kost natuurlijk wel wat voorbereidingstijd. Zo moesten we de certificering natuurlijk aanvragen en onder meer onze eigen doosjes ontwikkelen."

Verkoop in de 'Blokhut'
Op het erf staat ook een 'Blokhut'. "In de winter verkopen we hierin alleen onze eieren, nu verkopen we er ook onze eigen akkerbouwproducten. We hebben rode bieten, aardappelen, gele en rode ui en pompoenen. We wilden eigenlijk graag een eierautomaat, maar dat is best een forse investering. Dus zijn we nu begonnen met een soort tuinhuisje. Het loopt boven verwachting goed, dus de kans is groot dat we dit nog verder gaan uitbreiden. We merken dat er veel vraag is naar bio-producten van onze eigen boerderij. Mensen rijden er echt voor om en we hebben veel vaste klanten. We horen vaak dat mensen best de supermarkt helemaal over willen slaan."

De 'Blokhut'.

Kippen zitten al een jaar binnen
Vanwege de ophokplicht zitten de kippen van biologisch bedrijf Blok al sinds vorig jaar oktober noodgedwongen binnen. "In de bio-sector geldt dat de eieren niet afgewaardeerd worden omdat de kippen ook in de stal genoeg ruimte hebben. Dat is wel een voordeel, maar je bent niet voor niks bio-boer, we willen natuurlijk het liefst dat de kippen buiten lopen. Hoe het nu verder loopt is lastig te zeggen."

Voor meer informatie:
Hilde Franse
Biologisch bedrijf Blok
Noord Kraaijertsedijk 2
4458 NJ 's-Heer Arendskerke
06 21515552
hilde@biologischbedrijfblok.nl 
www.biologischbedrijfblok.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven