Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezondheidsvoordelen paddenstoelen dragen bij aan toenemende populariteit

Tholen - Paddenstoelen hebben de tijd mee. Consumenten zijn bewuster bezig met voeding. Steeds meer mensen willen gezond, lokaal en duurzaam eten. En dat is te merken. Het paddenstoelenaanbod in de retail groeit.

Koert groeide op tussen de paddenstoelen. Nu teelt hij zelf biologische exotische paddenstoelen

"De eryngii, ook wel koningsoesterzwam genoemd, is flink in opmars", merkt Koert Pleunis van Pleunis Mushrooms op. "De paddenstoel deed het al goed in onder andere Duitsland en Zwitserland en verschijnt nu ook steeds vaker op andere Europese afzetmarkten, waaronder Nederland en Belgiƫ. De koningsoesterzwam is heel bekend in de Aziatische keuken, maar doet het ook goed in Italiaanse gerechten. Chefs gebruiken de paddenstoel in gerechten en ook in de supermarkten kom je de koningsoesterzwam steeds vaker tegen. Je herkent de eryngii aan zijn fluweelachtige licht gruisbruine hoed en een grote witte steel. De stevige paddenstoel met een vlezige structuur heeft een goede 'bite' en een anijs-nootachtige smaak die heel lekker is."

Andere paddenstoelen die toenemen in populariteit zijn shiitake en maitake. Koert: "Laatstgenoemde is eveneens een stevige paddenstoel, zelfs na bereiding, die bestaat uit veel kleine lamellen of hoedjes die elkaar overlappen als een berg bladeren en bovendien een opvallende smaak hebben. Maitake is ook gegeerd vanwege zijn gezondheidsvoordelen. Zo zou de paddenstoel de weerstand en het immuunsysteem versterken, stress verlagen en een positief effect hebben op het cholesterolgehalte, het bloedsuikerpeil en de bloeddruk. Deze paddenstoel wordt niet alleen vers geconsumeerd, maar ook als voedingssupplement." Samen met beukenzwam en pioppino zijn eryngii, shiitake en maitake de vijf meest geteelde exotische paddenstoelensoorten van Pleunis Mushrooms.

Met de paplepel
Koert groeide op tussen de paddenstoelen. Zijn familie begon in de jaren '60 al met de teelt van champignons. In 2009 richtte Koert samen met zijn vrouw een eigen bedrijf op: Pleunis Mushrooms, gespecialiseerd in biologische exotische paddenstoelen. In 2017 werd een nieuwe kwekerij gebouwd in Kinrooi en werd het Belgisch bedrijf Pleunis Biochamp Bvba opgericht. Dit bedrijf is gevestigd op het bedrijventerrein Agropolis, een gebied speciaal ontwikkeld voor innovatieve agrarische bedrijven.

Alle paddenstoelen van Pleunis Biochamp worden geteeld voor de REO Veiling. Onder het kwaliteitslabel Tomabel vinden de afgeleverde paddenstoelen veelal hun weg naar de Belgische retail en groothandel. Koert: "Een selectief gezelschap van zo'n tien biologische paddenstoelentelers met elk een eigen specialisme brengt haar paddenstoelen onder Tomabel op de markt. Naast veel zorg voor productkwaliteit besteden de telers van Tomabel veel tijd en moeite aan de presentatie van hun lokaal geteelde groenten en fruit. Dit getuigt niet alleen van gedrevenheid en flexibiliteit, maar ook van een oprechte fierheid en waardering van de Tomabel producenten voor hun kwaliteitslabel. Deze verbondenheid tussen producent en product typeert Tomabel misschien nog het meest, samen met de service die de koper garandeert dat hij Tomabel met de ogen dicht kan kopen. Dit maakt de producten van Tomabel bijzonder."

Consumptie stimuleren in de zomer
De meeste paddenstoelen worden verkocht in de periode van september tot maart/april. "In coronatijd zetten we ook in de zomerperiode een aanzienlijk volume af. Dit was nu niet het geval. Wellicht omdat er dit jaar weer meer mensen op vakantie gingen. Aan de andere kant merken we ook dat de consumenten minder te besteden hebben en met onze paddenstoelen zitten we toch eerder in het luxueuze marktsegment. Paddenstoelen kunnen nochtans ook prima in de zomer worden gegeten. In salades of op de barbecue bijvoorbeeld. Genoeg afzetkansen en marktopportuniteiten dus."

Alle paddenstoelen van Pleunis Biochamp worden verkocht onder het merk Tomabel, het kwaliteitslabel van REO Veiling

Andere uitdagingen zijn er zeker ook. Zo ervaart Koert dat de teelt van minder bekende soorten nog best lastig is. "Het is nog vrij nieuw allemaal waardoor er niet altijd voldoende kennis voorhanden is. Waar we natuurlijk ook tegenaanlopen zijn de hoge teeltkosten. In ons geval is het koelen onze grootste kostenpost. Toch zijn we optimistisch gestemd voor de toekomst. De markt voor exotische paddenstoelen groeit. Consumenten staan er vaker voor open om nieuwe producten te proberen. Paddenstoelen zijn ook een goed alternatief voor de groeiende groep mensen die geen of minder vlees eten en meer plantaardig willen eten. En ook de medicinale voordelen van paddenstoelen worden vaker opgemerkt. Het biedt allemaal goede perspectieven voor onze boeiende sector."

Voor meer informatie:
Koert Pleunis
Pleunis Mushrooms

Lochtstraat 8
6039 RV, Stramproy
+31 (0)6-54 255 406
pleunismushrooms@live.nl    
www.pleunismushrooms.nl

Robby Mylle
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 110
8800 Roeselare
Robby.Mylle@reo.be 
www.reo.be