Vogelgriep vastgesteld op biologisch legpluimveebedrijf De Dallen in Wildervank

In Wildervank (gemeente Veendam, provincie Groningen) is op een biologisch legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 14.740 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om pluimveebedrijf De Dallen. Eigenaar Aart van den Ham vertelt tegen RTV Noord dat hij de voorbije dagen al onrustig sliep.

Op het erf ligt ook een tweede pluimveebedrijf met 3.600 leghennen. Dat wordt ook geruimd, omdat de kans zeer reëel is dat deze ook is besmet. Beide bedrijven werden al intensief gemonitord door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), omdat ze op 100 meter afstand liggen van een pluimveebedrijf waar op 29 september vogelgriep werd vastgesteld. Aart geeft aan dat hij begrijpt dat zijn bedrijf ook ineens nadrukkelijk in de gaten werd gehouden. Zaterdag was de uitslag van de screening goed, maar afgelopen dinsdag trof de pluimveehouder een dode kip in zijn stal aan. "Alle alarmbellen gaan dan af." Hij pleit in het artikel ook voor enten. "Dan is het probleem opgelost. Alleen dat schijnt moeilijk te zijn."

Binnen de 1-kilometerzone van het biologische pluimveebedrijf dat nu is besmet, bevindt zich nog één ander pluimveebedrijf. De dieren op dit bedrijf worden onderzocht door de NVWA en 14 dagen intensief gemonitord door GD.

In de 3 kilometerzone liggen 6 bedrijven met pluimvee die eveneens op vogelgriep worden onderzocht door de NVWA. In de 10 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen 22 bedrijven met pluimvee. In dit gebied golden al strenge maatregelen, waaronder een ophokplicht, afschermplicht en een vervoersverbod.

Klik hier voor het volledige artikel van RTV Noord.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven