Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leghennen gevoeliger voor ventilatieproblemen na warme zomer

De tijd van warme dagen en koude nachten is weer aangebroken. Overdag kan het nog erg warm zijn en 's nachts kan het flink afkoelen. Wist u dat leghennen na een warme zomer gevoeliger zijn voor ventilatieproblemen? Door hoge staltemperaturen (vooral in stallen zonder waterkoeling) is de voeropname in de zomer vaak minder geweest waardoor de hen tekorten aan bijvoorbeeld vitaminen en mineralen heeft gehad. Hierdoor is de hen gevoeliger voor mogelijke ventilatieproblemen in het najaar. Ook kan een hen door verminderde opname van voer de conditie verliezen. Daarom is het in deze tijd van het jaar nog belangrijker om te kijken naar ventilatie en de puntjes op de i te zetten.

Let op ongewenste leklucht
Het is van groot belang om aandacht te schenken aan het tegengaan van leklucht, om de kans op E.coli te verkleinen. Let daarbij op uitloopschuiven, deuren, mest- en eierbanden en ventilatoren die niet lopen. De pluimveespecialisten van Reudink adviseren om ieder halfjaar een rookproef uit te (laten) voeren in de stal om de werking van de ventilatie te controleren. Als u alleen al met een warmtecamera rondloopt, kunt u soms versteld staan van wat u ziet. Een lek kan zelfs bij nieuwe stallen voorkomen waarbij er soms lucht vanuit plekken komt waar u het juist niet wilt hebben. Dit kan u als pluimveehouder handen vol geld kosten.

Leklucht rondom mest- of eierbanden
Denk ook aan een te grote opening bij de mestbanden die over de vloer lopen. Een kleine opening van zo’n 15 tot 20 centimeter kan al leklucht veroorzaken. Bij oudere stallen is er vaak een mestput met een grotere opening van zo’n 50 tot 60 centimeter. Indien er dan geen mest afgedraaid wordt en de put wordt niet afgesloten, stroomt er veel leklucht naar binnen. Dit kan ervoor zorgen dat het bijvoorbeeld voorin het hok erg benauwd is en het achterin juist te veel tocht omdat er te weinig lucht via de luchtinlaatventielen de stal in komt. Dit geldt overigens ook voor eierbanden, met name in de herfst of winter wanneer de temperatuur achter de eierbanden veel lager is dan in de rest van de stal. Of als het eierlokaal zich direct achter de eierbanden bevindt, kan er veel koude lucht op deze manier de stal in komen als dit niet is afgedekt.

Meer grondeieren door leklucht
Veel pluimveehouders verwarmen alleen overdag wanneer ze de eieren afdraaien het eierlokaal. Indien het lokaal ’s nachts dan logischerwijs niet verwarmd wordt, kan er alsnog koude lucht via de eierbanden de stal in komen. Dit kan dan weer leiden tot (meer) grondeieren, want als het tocht in het legnest gaat de hen elders het ei leggen en dat is uiteraard niet wenselijk.

  • Bij te veel leklucht krijgt u tocht op de hennen en kunt u de onderdruk die gewenst is niet halen. Let daarom op het volgende:
  • Sluit ventilatoren die alleen in de zomer nodig zijn goed af. Reinig regelmatig de vloer waar de uitloopschuif naar beneden komt, zodat deze goed sluit en de ventilatie niet wordt verstoord.
  • Vraag uw (klimaat)specialist om elk halfjaar aandacht te besteden aan het stalklimaat. Plan hiervoor een vast bezoek. Als dit vanwege bezoekverboden niet mogelijk is, overleg dan een alternatief. Uw specialist kan bijvoorbeeld rookpatronen bij u achterlaten.

Meer informatie of zelf de stal doormeten?
De specialisten van Reudink kunnen samen met u een rondje door de stal maken om de stal door te meten en de puntjes op de i te zetten. Controleer ook of de instellingen goed staan op de klimaatcomputers.

Wilt u weten hoe u zelf de stal kunt doormeten? Bekijk dan de rookproef in deze video:

Voor meer informatie: +31(0)88 0248165

Publicatiedatum: